Foto: Publicitātes foto
Rīgas apgabaltiesa trešdien apstiprināja izlīgumu, kas pirms dažiem mēnešiem tika panākts VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" strīdā ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic" par 3,42 miljonu latu parāda piedziņu.

Gan lidostas advokāts Viktors Tihonovs gan "airBaltic" advokāte Agnese Hartpenga tiesas sēdē apstiprināja, ka izlīgums noslēgts labprātīgi un tā apstiprināšanas sekas ir zināmas. Advokāti lūdza tiesu izlīgumu apstiprināt.

Līdz ar to apgabaltiesa apstiprināja izlīgumu, to tiesas sēdē nenolasot, kā arī izbeidza tiesvedību lidostas prasības lietā. Tāpat tiesa atcēla iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu un atbrīvoja no apķīlājuma "airBaltic" pienākošos maksājumus no trešajām personām un naudas līdzekļus kredītiestāžu kontos.

Šodien pieņemtais lēmums 10 dienu laikā apstrīdams Augstākajā tiesā.

Izlīguma nosacījumi paredz, ka "airBaltic" samaksā parādu un līgumsodu - kopā 7,15 miljonu latu - saskaņā ar abu pušu apstiprinātu grafiku.

Savukārt aģentūra BNS  precizē, ka izlīgums paredz: parāds tiks maksāts pa daļām - laika posmā no 2014. līdz 2019.gadam. Satiksmes ministrs Uldis Augulis trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādījis, ka apstiprinātais mierizlīgums starp lidostu "Rīga" un "airBaltic" paredz, ka parāds un visi uzkrātie procenti, tostarp piemērojot atmaksas termiņu pa gadiem un arī RIGIBOR likmi, tiks atmaksāts atbilstoši tam, kādi ir tiešie lidotas negūtie ieņēmumi.

Lidosta un aviokompānija kopīgā paziņojumā presei iepriekš uzsvēra, ka sarunu rezultātā panākts abām pusēm pieņemams risinājums un ar šo izlīgumu ir atrisināts jau vairāk nekā gadu ilgušais strīds.

Savukārt Satiksmes ministrija norādīja, ka "šis ir likumsakarīgs strīda iznākums, kas nenoliedzami sekmēs lidostas un "airBaltic" tālāko attīstību". "airBaltic" savukārt paskaidroja, ka uz papildu jautājumiem patlaban izvairīsies atbildēt, līdz ar to nav skaidrs, vai lidsabiedrība ir mainījusi savu viedokli un vairs neizvirza apsūdzības lidostai par diskriminējošo tarifu politiku, kuras iespaidā esot pārmaksājusi 23,8 miljonus latu.

Vēl marta vidū lidosta vērsās Augstākajā tiesā ar blakussūdzību par Rīgas apgabaltiesas pagājušā gada nogalē pieņemto atteikumu lidostas prasības nodrošināšanai apķīlāt "airBaltic" pienākošos maksājumus no trešajām personām un naudas līdzekļus kredītiestāžu kontos 2 548 881 lata apmērā. Rīgas apgabaltiesas lēmums tika atcelts, un jautājums nodots atkārtotai izskatīšanai apgabaltiesā.

Lidosta un "airBaltic" tiesā iepriekš bija izvirzījušas savstarpējus prasījumus par vairākiem miljoniem latu.

Pēdējos gados "airBaltic" Rīgas lidostai esot pārmaksājis 34 miljonus eiro (23,8 miljonus latu), un tāda esot arī "airBaltic" prasība pret lidostu. "Mēs negaidām, ka Rīgas lidosta mums šo summu atmaksās, bet mums ir konstruktīvi jārunā par diskriminācijas izbeigšanu," savulaik norādīja lidsabiedrībā.

Prasības izskatīšana, kurā pret lidostu vērsusies "airBaltic", atlikta līdz 19.jūlijam.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder "airBaltic" prezidentam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Lidosta "Rīga" ir Latvijas valstij pilnībā piederošs uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!