Satiksmes ministrija kā starptautiskās lidostas "Rīga" akcionāre trešdien apstiprinājusi jaunu uzņēmuma valdi, kuru vadīs ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) saistītais pašreizējais Valsts darba inspekcijas vadītājs Arnis Luhse, informē Satiksmes ministrija (SM).

"Šāds lēmums pieņemts, jo lidostā jāstrādā cilvēkiem, kas spēj nodrošināt saimniecisku uzņēmuma darbību," paziņojumā medijiem norāda SM.

Lidostas valdes locekļu amatos iecelti Aldis Mūrnieks, Andis Damlics un Verners Lūsis, bet no amatiem atsaukti Krišjānis Peters, Jānis Ķuzulis, Vents Balodis, Toms Nāburgs un Helēna Ruduša, informē SM. Visiem apstiprinātajiem valdes locekļiem esot darba pieredze vadošos amatos, uzsver ministrija.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) norāda: "Izvērtējot līdzšinējos lidostas vadības darbu, nācās secināt, ka uzņēmumā ir ieilgusi vairāku svarīgu jautājumu risināšana, kas kavē lidostas attīstību. Esam panākuši vienošanos ar līdzšinējiem valdes locekļiem, savukārt jaunajai valdei izvirzīti konkrēti uzdevumi. Uzskatu, ka lidosta ir jāvada krīzes menedžeriem, un vienam no svarīgākajiem valsts infrastruktūras uzņēmumiem ir jāstrādā daudz efektīvāk, nekā līdz šim."

Satiksmes ministrija sagaida, ka jaunā vadība atrisinās ieilgušo konfliktu ar "airBaltic" jautājumā par lidostas maksām, piedāvās risinājumu jautājumam par lidostas paplašināšanos, lai nodrošinātu pasažieru komfortu un palielinātu aviokompāniju un lidojumu skaitu, kā arī veicot iekšēju optimizāciju, panāks, ka uzņēmums strādā efektīvi un rentabli.

Luhse šā gada janvārī tika iecelts par Valsts darba inspekcijas (VDI) direktoru. No 2009. gada viņš bijis arī SIA "Lattelecom" Uzraudzības padomes loceklis. Vairākus gadus darbojies kā VAS "Latvijas Gaisa satiksme", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" un VAS "Elektronisko sakaru direkcija" padomes loceklis. Piecus gadus, 2000. - 2005. gadam, bijis ievēlēts arī par Starptautiskās lidaparātu īpašnieku un pilotu asociācijas Latvijas Nacionālās asociācijas prezidentu un valdes priekšsēdētāju. Luhse ieņēmis arī augstus amatus partijās – Latvijas Zaļajā partijā viņš bijis valdes priekšsēdētājs, bet ZZS – valdes loceklis.

Portāls "Delfi" iepriekš noskaidroja, ka Luhsem ir apšaubāms augstākās izglītības diploms - 1991.gada vasarā Krievijas Sociālās politikas institūtā (KSPI) viņš saņēmis diplomu, kurā izdzēsta norāde uz to, ka tā ir komunistiskās partijas augstskola. Šī institūta pilnais nosaukums laikā, kad to beidza Luhse, bija Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas (KPFSR) Komunistiskās partijas (KP) Centrālās komitejas (CK) Krievijas Sociālpolitiskais institūts (Российский социально-политический институт ЦК КП РСФСР), un par to 1991.gada martā pārveidota komunistiskās partijas "kadru kalve" Maskavas Augstākā partijas skola.

Portāla "Delfi" rīcībā ir arī Luhses savulaik oficiāli iesniegtais Kišiņevas Politehniskā institūta pārvaldes inženiera maģistra diploms, kas datēts ar 1992.gada 28.jūniju. Saskaņā ar "Delfi" rīcībā esošo informāciju, viņš šajā augstskolā it kā studējis vienlaikus ar studijām Maskavā, tas ir, apguvis maģistra programmu vēl pirms pirmā līmeņa augstākās izglītības iegūšanas.

Tāpat Luhse medijiem publiski atzinis, ka studē doktorantūrā ASV, taču šī augstskola Ņūportas Internacionālā universitāte (Newport International University, NIU), saskaņā ar ASV Izglītības departamenta reģistriem, nav akreditēta nevienā ASV akreditācijas iestādē, turklāt pērn maijā tās galvenā mītne Vaiomingas štatā tika slēgta. Tās sniegto izglītību kvalificē kā "neformālo pieaugušo izglītību".

Aldis Mūrnieks līdz šim bijis VAS "Latvijas Gaisa satiksme" valdes loceklis. Ilggadēja pieredze viņam ir arī kā SIA "Aviosabiedrība Liepāja" valdes loceklim un P/U "Kurzemes Aeroklubs" direktoram.

Andris Damlics no 1992. līdz 2007. gadam ir strādājis dažādos amatos lidostā "Rīga", ieskaitot viceprezidenta un tehniskā direktora amatu.

Verners Lūsis no 2008. gada ir bijis SIA "LSC Shipmanagement" valdes loceklis, iepriekš strādājis AS "Latvijas Kuģniecība", SIA "Jūras servisa centrs", bijis arī AS "Ventbunkers" komercdirektors un valdes loceklis.

Jauniecelto valdes locekļu pilnvaras ir spēkā no šā gada 16. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!