Foto: stock.xchng

Interneta veikals "220.lv" pēc 1. jūlija, kad stāsies spēkā jaunais regulējums, kas paredz pilnīgi visām precēm, kas iegādātas ārpus Eiropas Savienības (ES), tostarp internetveikalos, piemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN), prognozē sev pārdošanas apjomu pieaugumu, atzina "220.lv" mārketinga un komunikācijas vadītāja Līga Bubko.

"Tā kā turpmāk preces, kuru vērtība ir mazāka par 22 eiro, tiks apliktas ar nodokli jau no pirmā centa, tad šīs cenu kategorijas segmentā ES strādājošie e-komercijas uzņēmumi, tajā skaitā mēs, būsim ieguvēji. "220.lv" jau šodien preces līdz 22 eiro veido lielu daļu no visiem pasūtījumiem," atzina Bubko.

Pēc viņas teiktā, populārākie pasūtījumi šajā cenu grupā ir kosmētika, bērnu preces un dažādi aksesuāri mobilajiem tālruņiem, audio un foto tehnika. "Nevar izslēgt, ka tieši šo preču tirdzniecības īpatsvars, ņemot vērā izmaiņas nodokļu politikā, pieaugs visredzamāk," teica Bubko.

Viņa arī atzīmēja, ka gada laikā cenu kategorijā līdz 22 eiro Baltijas valstīs ir apmēram divi miljoni pasūtījumu, un katru gadu "220.lv" novērojis pārdošanas apjomu pieaugumu, taču tagad interneta veikals prognozē milzīgu lēcienu.

Bubko atzina, ka gaidāmās izmaiņas arī kopumā paver plašākas iespējas mūsu reģiona un visas ES e-komercijas spēlētajiem. "Viennozīmīgi izmaiņas mudinās ES tirgotājiem gan paplašināties, gan konkurēt savā starpā, kas, protams, ir laba ziņa arī pircējiem neatkarīgi no tā, kuros e-komercijas veikalos pirkumi veikti iepriekš," pauda "220.lv" pārstāve.

Tāpat viņa atzīmēja, ka līdz šim ievērojamu daļu pasūtījumu veidoja preces no Lielbritānijas, taču pēc breksita liela klientu plūsma aizrotēja uz citām ES e-komercijas vietnēm, atstājot pozitīvu ietekmi uz ES valstu e-komerciju.

"Tā kā jau vairākus gadus zinām par turpmāko regulējumu, esam tam pilnībā gatavi. Visas mūsu ķēdes ir sagatavotas tā, lai pircēji nepiedzīvotu pārsteigumus vai neērtības, ja pēkšņi ļoti strauji pieaugtu e-tirdzniecības noslodze," teica Bubko.

Jau vēstīts, ka no 1. jūlija par visām precēm, ko iedzīvotāji būs iegādājušies tiešsaistes pārdošanas vidē un saņems sūtījumos no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, būs jānoformē importa muitas deklarācija un jāsamaksā PVN, aģentūrai LETA atgādināja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Pašreizējais atbrīvojums no PVN zemas vērtības preču sūtījumiem no 1. jūlija tiks atcelts visās ES dalībvalstīs.

Iepērkoties interneta veikalos vai preču tiešsaistes pārdošanas platformās un saņemot sūtījumus no valstīm ārpus ES, pašlaik iedzīvotājiem ir pienākums atmuitot preces un samaksāt nodokļus, ja preču vērtība sūtījumā pārsniedz 22 eiro. Par precēm, kuru vērtība ir zemāka par 22 eiro, šobrīd nodokļi nav jāmaksā. Savukārt 2021. gada 1. jūlijā visā ES stāsies spēkā izmaiņas regulējumā, kas nosaka, ka atbrīvojums no PVN šādiem sūtījumiem vairs netiks piemērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!