Foto: stock.xchng

Ministru kabinets nākamnedēļ lems par valdības pārstāvju nomaiņu Rīgas un Ventspils brīvostu valdēs, kurās amatu līdz ar "Vienotības" Rīgas domes deputātu Olafu Pulku zaudēs arī pašlaik opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZSS) savulaik šajos amatos virzītie Artis Stucka un Juris Vaskāns, liecina valdības nākamās otrdienas darba kārtība.

Izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti paredz no Rīgas ostas valdes locekļa amata atbrīvot Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvi ostas valdē Pulku, un šajā amatā iecelt Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektoru Ģirtu Greiškalnu.

Savukārt Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvi Rīgas brīvostas valdē Vaskānu paredzēts aizstāt ar SM valsts sekretāra vietnieci Džinetu Innusu. Vienlaikus valdībā paredzēts lemt arī par atļauju Innusai savienot amatus SM un ostas valdē.

Tāpat valdībā piedāvāts nomainīt SM pārstāvi Ventspils ostas valdē Stucku, kura vietā stāsies SM valsts sekretārs Anrijs Matīss. Arī saistībā ar viņa iecelšanu Ventspils ostas valdē Ministru kabinets lems par atļauju amatpersonai savienot amatus.

Jau ziņots, ka šā gada februāra vidū valdība pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikuma atbrīvoja no Rīgas ostas valdes locekļa amata ZZS biedru, Rīgas brīvostas priekšsēdētāja vietnieku Viesturu Silenieku, kurš līdz tam bija VARAM pārstāvis brīvostā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) toreiz priekšlikumu par Silenieka atbrīvošanu no amata brīvostas valdē pamatoja ar to, ka viņu neapmierināja Silenieka darbība brīvostas zemes iznomāšanā ar ārzonu saistītam uzņēmumam, aiz kura, iespējams, slēpies brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Silenieka vietā brīvostas valdē iecelta Sprūdža juridiskā padomniece, Reformu partijas (RP) dibinātāja un biedre Inga Antāne.

Tikmēr Finanšu ministrijas pārstāvis Rīgas ostas valdē un Rīgas domnieks Ēriks Škapars (V), kurš tāpat kā Silenieks atbalstījis strīdīgo brīvostai piederošo Spilves zemju nomas līgumu, saglabāja amatu. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kuru šajā amatā virzīja RP, tobrīd izteica vēlmi nomainīt arī EM pārstāvi Rīgas brīvostas valdē Pulku, ar kura darbu ministrs nebija apmierināts brīvostas zemju iznomāšanas lietā. Šie plāni gan tobrīd neīstenojās.

Pulkam maija beigās beidzās trīs gadu pilnvaru termiņš Rīgas brīvostas valdē, un Pavļuts viņa vietā piemērotāku kandidātu meklēja uzņēmēju organizācijās. Divas uzņēmējus pārstāvošās nevalstiskās organizācijas piedāvāja šim amatam kopumā astoņus kandidātus, bet par piemērotāko atzīta Greiškalna kandidatūra. Savukārt pašreizējais bezpartejiskais satiksmes ministrs Aivis Ronis izteicies, ka labprāt kā SM pārstāvi ostu valdēs redzētu ministrijas valsts sekretāru.

Pašreizējais SM pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Vaskāns un šīs ministrijas pārstāvis Ventspils ostas valdē Stucka amatos nokļuva 2010.gada beigās - laikā, kad SM vadīja "zaļais zemnieks", patlaban Saeimas deputāts Uldis Augulis (ZZS). Stucka tobrīd bija Auguļa padomnieks, bet Vaskāns - "Citadeles bankas" padomes loceklis, kurš savulaik strādājis arī Privatizācijas aģentūrā.

Ventspils ostas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka līdz ar SM virzīto Stucku valdību Ventspils brīvostas valdē pārstāv premjera padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Bukane, VARAM pārstāvis bijušais Valsts vides dienesta vadītājs Vilis Avotiņš, kā arī EM pārstāvis Antons Vjaters. Viņu savulaik šajā amatā lielās pieredzes dēļ kuģniecībā virzīja toreizējais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V). Vjaters bija atrodams starp dāsnākajiem "Jaunā laika" ziedotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!