Foto: AFP/Scanpix

Saistībā ar sarežģīto situāciju elektrības tirgū līdz novembrim atlikti plānotie Lietuvas un Zviedrijas elektrības savienojuma "NordBalt" apkopes darbi, piektdien paziņoja Lietuvas Enerģētikas ministrija.

Ministrijā informēja, ka Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmu operators "Litgrid" tādu lēmumu pieņēmis pēc ministrijas rīkojuma.

Kā paskaidroja Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis, "NordBalt" šobrīd ir izšķirīga nozīme Skandināvijas elektrības importam no Zviedrijas, tādēļ tā pagaidu atslēgšana samazinātu importētās elektrības apmēru un negatīvi ietekmētu jau tā augstās tirgus cenas.

"Ņemot vērā situāciju biržā "Nord Pool" un augstās elektrības cenas, mums ir jāsaglabā maksimāla tirgus integrācija un iespēja importēt elektrību no Skandināvijas," viņš klāstīja.

"Litgrid" vadītājs Roks Masjulis paziņoja, ka kabeļa tehniskais stāvoklis ļauj apkopi veikt vēlu rudenī.

"Litgrid" ceturtdien informējis elektrības biržu "Nord Pool Spot", ka sākotnēji no 29.augusta līdz 4.septembrim plānotie "NordBalt" apkopes darbi atliki līdz 7.-13.novembrim.

Lietuvas Enerģētikas ministrijā informēja, ka apkopes darbu atlikšana steidzamības kārtā saskaņota ar Zviedrijas pārvades sistēmu operatoru "Svenska Kraftnat".

Ierasti ikgadējie "NordBalt" apkopes darbi Zviedrijā un Lietuvā notiek vienlaikus pēc iepriekš saskaņota plāna. Darbus sākot, uz vairākām dienām starpsavienojums tiek atslēgts no tīkla.

Janvārī-jūlijā Lietuva importēja 2,87 teravatstundas elektrības no Zviedrijas, kas veidoja 42% no importētās elektrības kopapmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!