Portāls „Delfi” publicē žurnālista Lato Lapsas sagatavoto 2011.gada pirmā pusgada lielāko nekustamo īpašumu darījumu topu. Kopumā piedāvāsim piecus rakstus par dažādām īpašumu kategorijām. Pirmajā sērijā – lielākie darījumi galvaspilsētā.

Bankas turpina atņemt, un Krievijas iedzīvotāji turpina pirkt, taču tas nav viss: dati par vislielākajiem šāgada pirmajā pusgadā zemesgrāmatā reģistrētajiem Rīgas nekustamo īpašumu pirkumiem rāda, ka miljonu darījumus kā pircēji slēguši arī lietuvieši un igauņi, - tiesa, pašmāju uzņēmēji gan pagaidām bijuši atturīgi.

Pateicoties kaimiņvalstu interesei, tad arī var runāt par nelielu tirgus atdzīvošanos: visā 2010. gadā galvaspilsētā zemesgrāmatā reģistrētu darījumu virs miljona latu nebija vairāk par piecpadsmit, bet šogad pirmajā pusgadā tādu bijis vismaz vienpadsmit, - gandrīz tikpat, cik 2009. gadā, kad pirmajos sešos mēnešos bija fiksēti trīspadsmit darījumi, kas pārsniedza miljona robežu.

Tiesa, vēl joprojām tāli un neaizsniedzami ir 2007. gada rādītāji, kad Rīgā šādu darījumu bija gandrīz 90, un tāpat principiāli ir mainījies arī pircēju loks: kā rāda dati par miljonu darījumu veicējiem, pircēji lielākoties nāk no kaimiņvalstīm - ne tikai Krievijas, bet arī Lietuvas un Igaunijas, un tāpat nav beidzies arī īpašumu atņemšanas process banku izpildījumā.

Dati par uzņēmumiem: Lursoft

Dati par darījumiem: nekustamo īpašumu kompāniju datu bāzes

Dati par īpašumiem: Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata

1. lielākais darījums: 11,24 miljoni latu un 8,43 miljoni latu

2005. gadā bijušo Latvijas Unibankas ēku Pils ielā 23 par 6,67 miljoniem latu iegādājās SIA Hanner Properties, kuru 2005. gadā pārsauca par SIA Pils 23 (lielākie īpašnieki caur starpniekfirmām, kā rāda Lursoft datu bāze, - Oļegs Turovčiks un Latvijas miljonāru sarakstā atrodamais Iļja Basins).

Šogad ēkai īpašnieki mainījās divas reizes, - un abas reizes pēc apjoma tie bijuši rekorddarījumi: vispirms februārī to par 8,43 miljoniem latu iegādājās Kiprā reģistrētā
Dorwing Solution Limited
, bet jau martā to par 11,24 miljoniem latu nopirka
Snoras banka
. Pēdējais darījums gan bijis diezgan formāls - nav noslēpums, ka arī Kipras ārzonas uzņēmums saistīts ar
Snoras bankas
saimnieku Vladimiru Antonovu.

2. lielākais darījums - 4,18 miljoni latu

Šā gada februārī par šādu summu pārdotas ražošanas ēkas, trīsstāvu administratīvā ēka ar diviem zemes gabaliem ar kopējo platību 36 466 kvadrātmetri Katlakalna ielā 9 un 9D: pārdevējs bija Radiotehnikas saimnieku – brāļu Maļejevu SIA Baltlains Intern, bet pircējs – igauņu izcelsmes SIA BLRT Invest Latvia, kas īpašuma iegādei kredītlīdzekļus nav izmantojusi.

3. lielākais darījums: 2,83 miljoni latu

Par šādu kopējo summu DnB Nord bankas meitas uzņēmums SIA Salvus 2 pārņēmis 6,57 hektārus zemes Rīgā, Mūkusalas ielā 45/45, kā arī trīsstāvu sadzīves kompleksa ēku, ražošanas korpusus un noliktavas. Iepriekšējais īpašnieks SIA Burusala, kas plašāk pazīstams ar savu iepriekšējo nosaukumu Celtniecības pasaule (pašreizējie īpašnieki – divas Lietuvas kompānijas), bija ņēmis kredītus DnB Nord bankā, par ko liecina uz īpašumu nostiprinātā 12,65 miljonu latu hipotēka.

4. lielākais darījums: 1,97 miljoni latu

Par šādu summu Krievijā dzimušais Boriss Paikins šā gada maijā kļuvis par īpašnieku dzīvojamai mājai ar 5789 kvadrātmetriem zemes Ezermalas ielā 30, korpuss 6. Pārdevējs bija nezināmiem īpašniekiem (Kipras ofšoram) piederošā AS Lero Aeroholdings Limited, kas īpašumu, ņemot kredītu SMP bankā, pērnā gada novembrī par 483 tūkstošiem latu bija iegādājusies no uzņēmēja Gunta Indriksona dzīvesbiedres Vitas Indriksones.

5. lielākais darījums: 1,58 miljoni latu

Par šādu summu SIA Strēlnieku 7, īstenojot tās netiešās īpašnieces Ievas Plaudes-Rēlingeres maksātnespējas plānu, šā gada aprīlī pārdeva 1805 kvadrātmetrus zemes Strēlnieku ielā 7. Pircējs - SIA AP Vecrīga (lielākais netiešais īpašnieks – Krievijas iedzīvotājs Dmitrijs Stolovs) darījumam hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis.

6. lielākais darījums: 1,47 miljoni latu

Maksātnespējīgais Parex bankas parādnieks Edgars Karabajevs saskaņā ar mantas pārdošanas plānu šā gada martā par šādu summu šķīrās no 4 stāvu ēkas ar 780,7 kvadrātmetriem zemes Kaļķu ielā 3. Pircēji bija 1990. gadā dzimušais Ashats Bisembajevs, 1967. gadā dzimusī Šaizada Tabagabulova, 1962. gadā dzimusī Šara Bisembajeva, 1988. gadā dzimušais Asets Bisembajevs un 1971. gadā dzimusī Mira Kalijeva. Darījumam hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

7. lielākais darījums: 1,41 miljons latu

AS Alfa 7000 (īpašnieks – neveiksmīgais Laiko kokapstrādes uzņēmumu grupas saimnieks BS Finances) par šādu summu šī gada februārī pārdeva (atdeva) Nordea bankas meitasuzņēmumam SIA Realm 29 208 kvadrātmetrus zemes ar žogu un nepabeigtiem celtniecības objektiem ražošanas korpusu, energokorpusu, noliktavu, attīrīšanas iekārtas, sūkņu stacijas un ūdens rezervuāru Krasta ielā 103.

8. - 16. vieta

1,37 miljoni latu

Rīgas pilsētas pašvaldība, noslēdzot nomaksas pirkuma līgumu, par šādu summu šā gada maijā pārdeva 4,4 hektārus zemes Krasta ielā. Pircēja bija divām igauņu kompānijām piederošā SIA W Riepas (nu jau SIA Sudrabsala), kas darījumā hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojusi. Rīgas dome darījuma nodrošināšanai uz īpašumu ir nostiprinājusi 2,06 miljonu latu ķīlu.

  

1,34 miljoni latu

SIA Rīgas videocentrs (lielākais līdzīpašnieks - 1973. gadā dzimušais Jānis Saško) par šādu summu pārdevusi AS Latvijas Krājbanka 4 stāvu administratīvo ēku ar 236 kvadrātmetriem zemes Mārstaļu ielā 14. Pēc darījuma īpašumam tika dzēsta pircēja hipotēka 2007. gada 1,19 miljonu latu aizdevuma nodrošinājumam.

  

1,05 miljoni latu

SIA Elektroskandia par šādu summu pārdeva SIA StarJT 1,2 hektārus zemes ar elektropreču tirdzniecības centru Maskavas ielā. Pārdošanas summa ir mazāka par kadastra vērtību 2005. gadā, kas tad bija aprēķināta 1,23 miljonu latu apmērā. Pircējs kredītresursus nav izmantojis, kā arī pārdevējam nebija parādu.

0,79 miljoni latu

Šā gada maijā SIA MP Finance Trade no SIA Sabina E.R.R.Z. iegādājās 4229 kvadrātmetrus zemes ar tirdzniecības ēku Stūrmaņu ielā 29. Uz īpašumu ir nostiprinātas četras Swedbank hipotēkas par kopējo summu - 1,96 miljoniem latu.

0,76 miljoni latu

SIA L4 šā gada aprīlī par šādu summu nopirka 5519 kvadrātmetrus zemes ar trīsstāvu kazarmu un caurlaides ēku Liepājas ielā 34. Pārdevējs - SIA Intersource Baltics Ltd īpašumu iegādājās 2008. gadā no Finanšu ministrijas, noslēdzot nomaksas pirkuma līgumu par nedaudz lielāku summu nekā tagad minēta pārdošanas darījumā - 776 tūkstošiem latu. Uz zemi un ēkām vēl aizvien ir nostiprināta Privatizācijas aģentūras 722 tūkstošu latu ķīla.

0,75 miljoni latu

Rīgas pašvaldības uzņēmums SIA Rīgas pilsētbūvnieks savai īpašniecei - pašvaldībai divos darījumos par šādu summu pārdeva 6,4% no daudzdzīvokļu mājas ar 4361 kvadrātmetru zemes Jūrkalnes ielā 7A. Pārdevējs šo īpašumu 2008. gada decembrī, paņemot 6,1 miljonu latu kredītu DnB Nord bankā, bija iegādājies no SIA Hanza OB būve.

0,74 miljoni latu

Par šādu summu AS UniCredit Bank pārdeva SIA UCTAM Baltics 32 660 kvadrātmetrus zemes ar palīgceltni Bukaišu ielā 30. Spriežot pēc zemesgrāmatas datiem, banka pērn šo īpašumu par parādiem pārņēma no SIA Dienvidu Metropole par 2,59 miljoniem latu.

0,74 miljoni latu

Noslēdzot nomaksas pirkuma līgumu ar Rīgas pilsētas pašvaldību, SIA Spartaks klubs (vienīgais īpašnieks - 1970. gadā dzimušais Guntars Bērziņš) par šādu summu iegādājās 4792 kvadrātmetrus zemes Rīgā, Augusta Deglava ielā 120. Uz īpašumu vienīgā 564 tūkstošus latu lielā hipotēka ir reģistrēta saistībā ar šo darījumu par labu pilsētas pašvaldībai.

0,63 miljoni latu

Šādu summu SIA Iela 3a izmaksāja 1100 kvadrātmetru zemes ar divām ēkām Dzirnavu ielā 64. Pārdevēja - 1919. gadā dzimusī Mirdza Vallija Feldmane pie īpašuma bija tikusi 2001. gadā saskaņā ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu.

17. - 24. vieta

0,59 miljoni latu

Šā gada februārī SIA Skolas 17 (netiešais īpašnieks - Kipras ofšors) par šādu summu ieguva divas divstāvu ēkas un saimniecības ēkas kopā ar 1135 kvadrātmetriem zemes Skolas ielā 17. Pārdevēja - SIA Velves nekustamie īpašumi bija ņēmusi kredītu Swedbank, kuras uzliktā hipotēka saglabājusies arī pēc darījuma, tikai pamatsumma ir samazināta par 144 tūkstošiem latu.

0,54 miljoni latu

Par šādu summu 1964. gadā dzimusī Aija Ščipčinska pārdevusi gandrīz sesto daļu no 1150 kvadrātmetriem zemes, sešstāvu ēkas un pagraba zem pagalma Citadeles ielā 2. Pircējs - SIA E-Global trade & finance group, inc. šim darījumam hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis.

0,54 miljoni latu

Vispirms sporta klubs ar 767 kvadrātmetriem zemes Vingrotāju ielā par 536 tūkstošiem latu no Izglītības un zinātnes ministrijas ar nomas pirkuma līgumu nonāca pie 1964.gadā dzimušā Igora Stepanova, kurš savukārt to par tādu pašu summu pārdevis SIA Vingrotaju 1. Sporta klubu līdz 2013. gadam nomā Latvijas Vingrotāju federācija. Uz īpašumu ir nostiprināta arī Privatizācijas aģentūras hipotēka par 0,5 miljoniem latu.

0,37 miljoni latu

1981. gadā dzimušais slavenā hokejista Artūra Irbes vārda un uzvārda brālis kopā ar 1983. gadā dzimušo Andreju Laškovu par šādu summu šķīries no 3497 kvadrātmetriem zemes Vienības gatvē 115. Abi pārdevēji savas puses no īpašuma iegādājās 2006. gadā par dažādām cenām - A. Irbe oficiāli par 2,5 tūkstošiem, bet E. Laškovs par 7,8 tūkstošiem latu. Pusgadu pēc darījuma uz pircēja - SIA Premier Estates Ltd īpašumu uzlikta 3,7 miljonus latu liela DnB Nord bankas hipotēka.

0,36 miljoni latu

Šā gada februārī divos darījumos par šādu kopējo summu 1966. gadā dzimušais Guntis Tomsons ieguva īpašumā dzīvojamo māju ar 2295 kvadrātmetriem zemes Mežaparkā, Stokholmas ielā 7. Pārdevēji bija 1953. gadā dzimušais Jurijs Kirhenšteins un 1926. gadā dzimusī Anastasija Kirhenšteina. Īpašuma iegādei hipotekārie aizdevumi nav ņemti.

0,34 miljoni latu

Par šādu summu AS Latvijas Investīcijas un aizdevumi divos darījumos no 1949. gadā dzimušās Anitas Zaķes ieguva dzīvojamo ēku ar 1373 kvadrātmetriem zemes Alīses ielā 5. Kundze īpašumu bija ieguvusi 1997. gadā denacionalizācijas ceļā.

0,31 miljons latu

Jau pieminētā 1919. gadā dzimusī Mirdza Vallija Feldmane par šādu summu pārdeva Vācijā 1956. gadā dzimušajam Andrejam Kārlim Feldmanim savu pusi no piecstāvu dzīvojamās mājas ar pagrabu un 558 kvadrātmetriem zemes Tērbatas ielā 9/11. Gan pircējs, gan pārdevējs uz pusēm šo īpašumu iegādājās no 1926. gadā Rīgā dzimušās Rutas E.t'Kint de Roodenbekes 1994. gadā, samaksājot 354 tūkstošus latu.

0,23 miljoni latu

Šā gada janvārī pazīstamais azartspēļu nozares uzņēmējs Jānis Dāvis atbrīvojies no 943 kvadrātmetriem zemes ar dzīvojamo māju un palīgceltni Māras alejā 1. Pircējs bija 1963. gadā dzimušais baņķieris (Norvik banka) un vēl viens Latvijas bagātāko cilvēku pirmā simtnieka pārstāvis Jurijs Šapurovs, kurš īpašuma iegādei hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis. J. Dāvim māju 2008. gadā oficiāli uzdāvinājusi viņa dzīvesbiedre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!