Foto: F64

Bijušā Lielvārdes domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa parakstītais 200 miljonus eiro vērtais vekselis patlaban domei nav radījis nekādus zaudējumus, taču Finanšu ministrijai vēl nav zināms, vai Āboliņš vienpersoniski domes vārdā nav uzņēmies kādas citas finanšu saistības, intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja Finanšu ministrijas pārstāve Jolanta Plūme.

Viņa sacīja, ka 200 miljonus eiro vērtais aizdevuma darījums ministrijai bijis ļoti nepatīkams pārsteigums. '"Pašvaldības domes priekšsēdētājam ir liela atbildība. Lielvārdē notikušais ir nepieņemama situācija," notikušo komentēja Finanšu ministrijas pārstāve, uzsverot, ka Āboliņš vekseli parakstījis vienpersonīgi. Viņa sacīja, ka Finanšu ministrijai saistībā ar notikušo bijusi laba sadarbība ar Lielvārdes domi, kas bijusi tik pat pārsteigta kā atbildīgā nozares ministrija.

Ja aizņēmuma darījums būtu noticis līdz galam, tad, lai pašvaldība tuvākos simts gadus jāveic saistību izpilde, sacīja Plūme.

Finanšu ministrijas speciālisti, uzzinot par aizdevuma darījumu, ieradušies Lielvārdes domē un lūguši domes priekšsēdētājam iesniegt apliecinājumu, ka viņš vairāk nekādas saistības nav uzņēmies, komentēja Plūme.

Pēc dokumentu saņemšanas un izanalizēšanas ministrija secinājusi, ka citi darījumi ar minēto firmu nav slēgtas, bet par citām saistībām pagaidām vēl nav zināms, skaidroja Plūme. Vienlaikus viņa sacīja, ka Finanšu ministrija paredz, ka jau tuvākajā laikā tās rīcībā būs dokuments, kas uzrāda citu saistību esamību vai neesamību. Ministrija gan neizslēdzot iespēju, ka ir vēl kāds pieprasītājs, jo vairāki Latvijas uzņēmumi esot domi konsultējuši par šo aizdevumu.

Plūme sacīja, ka Āboliņam būtu jāuzņemas pilna atbildība, taču, kāda tā īsti būs, viņa neprecizēja.

Jau ziņots, ka Āboliņš atkāpies no amata pēc tam, kad atklātībā nācis fakts par viņa parakstītu 200 miljonu eiro vekseli.

Pirms vairākām dienām Āboliņš vērsies Valsts kasē ar lūgumu apstiprināt Lielvārdes pašvaldībai aizdevuma ņemšanu no kādas Lihtenšteinā reģistrētas ārzonas kompānijas. Vēl viņš lūdzis Valsts kasei sniegt galvojumu par šo summu.

Galvojums nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu savas saistības pildīt, tās pārņemtu valsts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) raidījumam atzinis, ka tas ir nebijis gadījums Latvijas vēsturē. Gerhards skaidrojis, ka iespēja ņemt šādu aizņēmumu domes priekšsēdētājam nav paredzēta likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!