Foto: LETA

Liepājas dome izbeigs pašvaldības līdzdalību AS "Liepājas autobusu parks" un pārdos pašvaldībai piederošās akcijas, informēja Liepājas pilsētas pašvaldības Kapitālsabiedrību pārvaldības uzraudzības un revīzijas daļas vadītāja Oksana Luce.

Viņa norādīja, ka pašvaldības funkcija ir organizēt pārvadājumus, nevis tos izpildīt. "Mēs kā pašvaldība nevaram piedalīties komercdarbībā, kurā nav konstatēta tirgus nepilnība," sacīja Luce. Pašvaldība lēmumu pieņēmusi pēc tam, kad izvērtēta pašvaldības līdzdalība visos uzņēmumos, kuros tai ir kapitāla daļas. Savukārt izvērtējums veikts tādēļ, ka to pieprasa "Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums" ne retāk kā reizi piecos gados.

"Liepājas autobusu parkā" pašvaldībai pieder 34,85% kapitāla jeb 218 650 daļas. Luce norādīja, ka arī Konkurences padome atzinusi, ka līdzdalības apmērs uzņēmumā neliecina, ka pašvaldība spētu to kontrolēt, patstāvīgi noteikt akciju sabiedrības mērķus vai izlemt par darbību tirgos, tāpēc pašvaldībai būtu jālemj par "Liepājas autobusu parka" daļu atsavināšanu.

"Liepājas autobusu parks" (LAP) valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns norāda, ka uzņēmuma valde izprot Liepājas pilsētas pašvaldības publiski pausto lēmumu, ievērot "Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma" 7. panta 1. daļā likumā noteikto kārtību, un izvērtēt sava ieguldījuma lietderību kapitālsabiedrībā pašvaldības funkciju efektīvai izpildei. Arī lielākais LAP privātā kapitāla investors SIA "LAP1R" respektē Liepājas pilsētas pašvaldības vēlmi iziet no biznesa jomas, kurā veiksmīgi darbojas un būtu jādarbojas privātiem uzņēmējiem, un ciena Liepājas pilsētas domi kā uzticamu sadarbības partneri. LAP aicina citas Latvijas pašvaldības, kurām ir tieša līdzdalība pasažieru pārvadājumu komercsabiedrībās, veikt tādu pašu izvērtējumu. Pašvaldību komercsabiedrības deformē konkurenci ļoti sarežģītajā pasažieru pārvadājumu tirgū.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmuma apgrozījums 2019. gadā bija 11 737 518 eiro, bet peļņa - 594 124 eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!