Foto: Publicitātes foto

Lai turpmāk nodrošinātu nepieciešamos dabasgāzes apjomus Liepājā, uzņēmums "Liepājas enerģija" ir noslēdzis līgumu ar uzņēmuma "Elenger" par dabasgāzes piegādi laika posmam no 2022. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. jūnijam. Centralizētās siltumapgādes pakalpojums šajā laikā tiks nodrošināts ar dabasgāzi, kas nav no Krievijas.

Līgums ar "Elenger" tika noslēgts, izvērtējot "Liepājas enerģijas" izsludinātās cenu aptaujas rezultātus. Veicot dabasgāzes cenu aptaujas procedūru, uzņēmums lūdza tirgotājus norādīt, vai viņu piedāvātā gāze ir no Krievijas vai citurienes, tādējādi nodrošinot "Liepājas enerģijai" iespēju izlemt atbalstīt vai neatbalstīt Krievijas agresiju Ukrainā. "Elenger" piedāvājums dabasgāzes piegādei, kas nav no Krievijas, bija izdevīgākais starp vairākiem pretendentiem. Pieņemtais lēmums un noslēgtais līgums apliecina, ka uzņēmums nosoda agresora rīcību.

"Elenger" ir viena no lielākajām un pieredzes bagātākajām privātajām enerģētikas grupām Baltijas jūras austrumu reģionā. Uzņēmums dibināts 1865. gadā un darbojas Somijā, Baltijas valstīs un Polijā.

"Liepājas enerģija" galvenokārt kā kurināmo izmanto atjaunīgo resursu – koksnes šķeldu, kas kopējā energoresursu bilancē 2021. gadā bija 76%. Tas ir par gandrīz 5% vairāk, salīdzinot ar 2020. gadu.

Lai turpinātu palielināt koksnes šķeldas īpatsvaru kurināmā bilancē, uzņēmums 2021. gada izskaņā Karostas mikrorajonā uzstādīja konteinera tipa koksnes šķeldas katlumājas kompleksu, līdz ar to, Karostas mikrorajonā siltuma ražošanai galvenokārt tiek izmantots videi draudzīgs kurināmais.

Savukārt šogad uzņēmums ir sācis darbu, lai jaunu biomasas katlumāju uzstādītu Slimnīcas ielā, ņemot vērā dabasgāzes cenas straujo kāpumu, kā arī Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas būtiski ietekmē energoresursu cenas un, iespējams, ietekmēs arī turpmāku pieejamību. Katlumājas būvniecība par 3.5% samazinās kopējo gāzes patēriņu Liepājā. 2021. gadā dabasgāzes īpatsvars kurināmajā bilancē bija 24%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!