Foto: Publicitātes foto

Siltumapgādes uzņēmuma "Liepājas enerģija" apgrozījums pērn salīdzinājumā ar 2014. gadu ir samazinājies par 10,4% - līdz 17,066 miljoniem eiro, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi par 19% un bija 3,1 miljons eiro, pavēstīja kompānijas sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Viņa informēja, ka kompānijas apgrozījuma samazinājums galvenokārt ir saistīts ar siltajiem laikapstākļiem 2015. gadā visas apkures sezonas laikā, savukārt peļņa atspoguļo uzņēmuma darbības stabilitāti un spēju savlaicīgi atmaksāt ilgtermiņa kredītus, kuru kopsumma pārskata perioda sākumā bija nepilni 14,5 miljoni eiro. "Liepājas enerģija" pērn arī līdz 67% kāpināja atjaunojamā energoresursa izmantošanu siltumenerģijas ražošanā.

Tāpat viņa pastāstīja, ka kompānija 2015. gadā turpināja pilnveidot pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmu, rekonstruējot 6,5 kilometrus siltumtrašu. Tostarp lielākais kompānijas projekts bija pilnīga siltumtrases rekonstrukcija 332 metru garumā, pabeidzot visu pilsētas Dienvidrietumu rajona maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju. "Šobrīd rekonstruēti jau vairāk nekā 75% pilsētas siltumtīklu, un turpmāko piecu gadu laikā plānots pilnībā atjaunot visus pilsētas siltumtīklus," uzsvēra Tērauda.

"Liepājas enerģija" pērn arī rekonstruēja gāzes koģenerācijas stacijas skursteni, kā arī ieviesa siltuma avotu monitoringa un vadības sistēmu. Vienlaikus kompānija turpināja nojaukt uzņēmuma darbībai nevajadzīgās un vidi degradējošās ēkas, kā arī visus centralizētajai siltumapgādei pieslēgtos namus aprīkoja ar attālinātās skaitītāju mērījumu nolasīšanas sistēmas ierīcēm, nodrošinot iespēju uzņēmuma speciālistiem, un ēku apsaimniekotājiem tiešsaistē sekot līdzi siltumenerģijas patēriņam, temperatūrām un citiem raksturlielumiem.

"Iepriekšējos uzņēmuma darbības gados esam veikuši būtiskus investīciju projektus, lai reanimētu pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmu, šobrīd - kad apjomīgākie projekti ir realizēti un centralizētā siltumapgāde darbojas droši un efektīvi - turpinām rekonstruēt pilsētas siltumtīklus, tādējādi paaugstinot pakalpojuma kvalitāti, palielinām "zaļās" siltumenerģijas ražošanas apmērus, un esam uzsākuši pilotprojektu ar mērķi noskaidrot, kādus atjaunojamos energoresursus mēs Liepājā vēl varētu izmantot siltumenerģijas ražošanai," sacīja "Liepājas enerģijas" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs.

Kompānijā informēja, ka "Liepājas enerģija" aizvadītajā gadā saražoja 222,2 tūkstošus megavatstundu siltumenerģijas. Siltumenerģijas realizācijas apmērs pērn salīdzinājumā ar gadu iepriekš samazinājās par 5,5% silto laika apstākļu dēļ visas sezonas garumā un saistībā ar klientu īstenotajiem energoefektivitātes pasākumiem. Tāpat kompānija pērn saražoja 43,9 tūkstošus megavatstundu elektroenerģijas. Salīdzinājumā ar 2014. gadu realizētās elektroenerģijas apjoms saruka par 1,3%.

Arī pagājušajā gadā uzņēmums aktīvi piesaistījis jaunus klientus, centralizētajai siltumapgādei pieslēdzot 28 jaunu klientu objektus ar kopējo slodzi 4,42 megavati, kas ir līdzvērtīgi 2014. gadam.

Tāpat kompānija 2015./2016. gada apkures sezonu sāka ar pēc kārtas sesto tarifu samazinājumu, tādējādi gūstot vēl lielāku neatkarību no dabas gāzes cenu svārstībām, kas panākts pateicoties iepriekš realizētajiem attīstības un investīciju projektiem - pārvades un sadales tīklu rekonstrukcijai, biomasas koģenerācijas stacijas izbūvei, daļējai pārejai no dabas gāzes uz alternatīvu kurināmo siltumenerģijas ražošanā.

Uzņēmums mērķtiecīgi plāno turpināt ilgtermiņa izaugsmes plāna īstenošanu, tostarp plāno rekonstruēt pārvades un sadales tīklus, kā arī izveidot pieslēgumu jauniem klientiem, izbūvēt saules kolektoru vienā no "Liepājas enerģijas" autonomajām katlu mājām un pilnveidot energoefektivitāti gāzes koģenerācijas stacijā, kā arī paaugstināt no koksnes šķeldas saražotās enerģijas apmēru.

"Liepājas enerģijas" apgrozījums 2014. gadā bija 19,038 miljoni eiro, bet peļņa 2,603 miljoni eiro.

Uzņēmums "Liepājas enerģija" ir dibināts 2005. gadā, lai piedalītos maksātnespējīgā Liepājas siltumapgādes uzņēmuma "Liepājas siltums" izsolē. Kompānija nodarbojas ar siltumenerģijas ražošanu, sadali, pārvadi un realizāciju Liepājā, kā arī ar elektroenerģijas ražošanu un realizāciju. Centralizēto siltumapgādi uzņēmums nodrošina gandrīz 700 dzīvojamajām mājām, kā arī skolām, bērnudārziem, iestādēm un uzņēmumiem. Kopējais Liepājas centralizētās siltumapgādes sistēmas tīklu garums ir 97 kilometri. "Liepājas enerģijas" akcionāri ir valsts uzņēmums "Latvenergo" (51%), Liepājas pilsētas dome (39%) un kompānija "Enerģijas risinājumi" (10%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!