Foto: Liepājas SEZ pārvalde/Publicitātes foto

19. aprīļa vakarā Liepājas SEZ pārvaldes Jahtu ostā ienākusi šosezon pirmā motorjahta “Charisma”, kas kuģo zem Dominikānas karoga. Tā simboliski atklājusi jauno jahtu sezonu Liepājas ostā.

Liepājas Jahtu ostas vadītājs Kārlis Kints atzīst, ka ir neiespējami prognozēt, kāda būs gaidāmā jahtu sezona. "Tā noteikti būs citādāka nekā iepriekšējās, un to vistiešāk ietekmēs noteiktie Covid-19 izplatību ierobežojošie ceļošanas nosacījumi. Būs interesanti, bet ar nepacietību to gaidām."

Jauno sezonu Liepājas Jahtu osta sagaida ar jaunām piestātnēm un servisu ēku, kurā apmeklētāji varēs aprunāties, saņemt nepieciešamo servisu, uzzināt par vietām, ko Liepājā apskatīt.

Liepājas Jahtu ostas modernizācija un būvniecība bija nepieciešama, lai Liepājā jahtsmeņiem piedāvātais serviss neatpaliktu no citām Baltijas jūras jahtu ostām. Ir izbūvētas peldošās piestātnes vismaz 50 jahtām un uzstādīts nožogojumus noejai uz tām. Servisa ēkā vienuviet būs birojs, apmeklētāju dušas, tualetes un veļas mazgātava, kā arī citi nepieciešamie pakalpojumi. Tāpat ir uzstādīta videonovērošanas sistēma, uzlabojot vispārējo drošības līmeni, un bezmaksas Wi-Fi nodrošinājums visā jahtu ostas teritorijā. Būvdarbus veica SIA "Rere meistari".

Viena no Liepājas Jahtu ostas priekšrocībām ir tā, ka tā atrodas pilsētas centrā, un, ejot no tās, ērti ar kājām var izstaigāt visu Vecliepāju. Tāpat jahtsmeņi bieži meklē iespēju nokļūt Karostā, jo, ienākot Liepājas ostā, nevar nepamanīt zeltītos Karostas Svētā Nikolaja katedrāles kupolus.

Līdz šim Liepājas Jahtu ostā dominēja jahtas no Vācijas, Polijas, Lietuvas, kā arī Skandināvijas valstīm – Zviedrijas un Somijas, un ar katru gadu jahtu skaits palielinājās, līdz 2020. gads un Covid-19 pandēmija ienesa savas korekcijas. 2020. gadā dominēja jahtas no Lietuvas, bet no Vācijas bija vien 29 (vidēji pirms tam – ap 100 jahtām). Tāpat 2020. gadā Liepājas Jahtu ostā ienāca jahtas no Šveices, ASV, Maltas, Rumānijas, Lielbritānijas, Somijas un citām valstīm.

Liepājas SEZ pārvalde Liepājas Jahtu ostu savā pārvaldībā pārņēma 2015. gada maijā. Liepājas Jahtu ostu 2016. gada sezonā apmeklēja 326 jahtas, 2017. gadā – 327 jahtas, 2018. gadā – 359 jahtas, 2019. gadā – 370 jahtas, 2020. gadā – 170 jahtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!