Foto: LETA

Pastāv zināmas bažas par to, vai finanšu grūtībās nonākušajam AS “Liepājas metalurgs” izdosies tiesas apstiprinātajā termiņā – līdz 30.septembrim – saņemt 10 miljonus latu, kā tas paredzēts tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānā, portālam “Delfi” sacīja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa administrators Haralds Velmers.

Viņš sacīja, ka LM valde un padome, kam šonedēļ bija jāsniedz administratoram informācija un ziņas par to, vai ir kādi reāli dokumenti, kas apliecinātu sarunu iznākumu ar potenciālo investoru, to nav izdarījusi. Informāciju gan solīts sniegt piektdienas, 27.septembra laikā, taču pagaidām Velmers to vēl nav saņēmis.

Velmers gan atzina, ka arī tad, ja tiesas noteiktajā termiņā noteiktais nebūs izpildīts un 10 miljoni aizdevuma nebūs ieguldīti, likums dod tiesības to izdarīt vēl 20 dienu laikā.

Administrators gan uzsvēra, ka šāda neskaidrība par uzņēmuma nākotni tikai rada uzņēmumam zaudējumus, tālab no valdes un padomes viņš sagaidītu aktīvāku rīcību.

Turklāt katru dienu LM rodas zaudējumi, kuru summu gan Velmers nekonkretizēja. Zaudējumus veido rēķini par gāzi un elektrību, kā arī darbiniekiem maksājamās darba algas, kas viss kopā veido ievērojamu summu. 

Jau ziņots, ka finanšu grūtībās nonākušās LM akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals esot panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu.

Velmers septembra vidū nosūtīja aicinājumu uzņēmuma valdei nodrošināt akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu mēneša laikā, lai lemtu par LM pamatkapitāla palielināšanu. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu TAP plāna izpildi par investoru piesaisti un ieguldījumu kapitalizāciju.

TAP plānā paredzēts, ka LM būs līdz 31.decembrim jāsaņem kopumā 37 000 000 latu.

Līdz 30.septembrim jāsaņem pirmā daļa no aizdevuma summas desmit miljonu latu apmērā, līdz 31.oktobrim otrā daļa no aizdevuma summas 15 miljonu latu apmērā, bet līdz 31.decembrim trešā daļa - 12 miljoni latu aizdevuma summas.

LM nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica LM valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Liepājas tiesa iepriekš apstiprinājusi TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers".

Uzņēmumam noteikta tiesiskā aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!