Foto: DELFI

Pirmdien pie AS "Liepājas metalurgs" darbiniekiem devās Valsts darba inspekcijas (VDI) un Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) pārstāvji, lai sniegtu konsultācijas un atbildes uz darbinieku jautājumiem, kas pārsvarā bija saistīti ar iespējām pārkvalificēties, izmantot mobilitātes programmu un mūžizglītības pasākumus, informēja uzņēmuma pārstāve Simona Laiveniece.

Pie darbiniekiem viesojās VDI vadītājs Renārs Lūsis, VDI Darba tiesību nodaļas vadošais jurists Vilnis Virza, VDI Liepājas filiāles vadītāja pienākumu izpildītāja Sigita Jansone un NVA Liepājas nodaļas vadītāja Dace Baumane.

Kā vizītes laikā uzsvēra uzņēmuma izpilddirektors Leons Ptičkins, šobrīd lēmuma par darbinieku atlaišanu uzņēmumā nav. Tikmēr Lūsis atzīmēja, ka vizītes mērķis nav nevienu sodīt, bet gan informēt strādājošos par viņu tiesībām. VDI direktors vērsa darbinieku uzmanību uz atšķirību starp darba attiecību uzteikšanu pēc darbinieka iniciatīvas, pēc pušu vienošanās, kā arī uz to, ko nozīmē kolektīvā atlaišana.

Kā informēja Liepājas metalurgu arodbiedrība, tā pagaidām nav saņēmusi no uzņēmuma vadības nevienu lūgumu dot piekrišanu kāda arodbiedrības biedra atbrīvošanai no darba. Tai pat laikā turpinās darbinieku informēšana par to, kā likumīgi jārisina darba tiesisko attiecību jautājumi.

"Katru dienu runāju ar darbiniekiem un cehu uzticības personām, un informāciju saņem visi darbinieki. Gaidām paziņojumus no uzņēmuma akcionāriem, un esam rīcībspējīgi iesaistīties problēmu risināšanā. Ne vienmēr skaļi vārdi liecina par spēju darboties, bet mēs konsultējam darbiniekus katru dienu," saka arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kuras paspārnē darbojas Liepājas metalurgu arodbiedrība, noliedz, ka uz "Liepājas metalurga" darbiniekiem tiktu izdarīts vadības spiediens. "Tie vairāki desmiti darbinieku, kas nesen izbeidza darba tiesiskās attiecības, to izdarīja uz vienošanās pamata, saņemot arī atlaišanas pabalstus. To vidū bija arī arodbiedrības biedri, un Liepājas metalurgu arodbiedrības priekšsēdētājam nav informācijas, ka uz darbiniekiem būtu ticis izdarīts vadības spiediens," norāda LBAS pārstāve Sanita Lorence.

Kā ziņots, lai garantētu AS "Liepājas metalurgs" darbinieku tiesību ievērošanu no uzņēmuma vadības puses, labklājības ministre Ilze Viņķele (V) VDI ir lūgusi veikt pastiprinātu uzņēmuma uzraudzību, kā arī pēc iespējas plašāku komunikāciju ar darbiniekiem un darbinieku arodbiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!