Foto: Privātais arhīvs
Raivis Ekšteins ir viens no uzņēmuma "InPass" līdzdibinātājiem. Pats par sevi saka – dzimis un audzis liepājnieks, spītīgs kurzemnieks. Varbūt tieši tāpēc par uzņēmuma dibināšanas vietu izvēlējies Liepāju un tā nokļuvis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Liepājas Biznesa inkubatorā. Atrašanās vietai esot gan savas priekšrocības, gan trūkumi. Kā tas ir – veidot uzņēmumu ārpus galvaspilsētas – jautājām pašam Raivim.

"Man ir tāds pieņēmums, ka rīdziniekiem Liepāja ir daudz tālāk nekā liepājniekiem Rīga," smejas Raivis. Esot jau arī savi ieguvumi, bet bez galvaspilsētas tomēr nevar – braucot uz Rīgu divas reizes nedēļā. Reizēm arī nakšņo galvaspilsētā, lai var viena brauciena laikā vairāk darbu izdarīt. "Un piedāvājumos, ko sūtu klientam, dažreiz arī nodzēšu adresē vārdu "Liepāja". Nezinu, kāpēc, bet tas mēdz nobiedēt klientu, sak, Jūs jau no Liepājas un kā tad varēsiet palīdzēt?" Tomēr Raivi un viņa komandu tas nesatrauc – ja ne Rīgā, tad klienti atradīsies citur pasaulē.

Automatizācijā ir nākotne


Uzņēmums "InPass" ir dibināts 2017. gadā. Otrs uzņēmuma līdzdibinātājs ir Kaspars Golts. Mērķis – palīdzēt mūsdienīgiem un uz rezultātu orientētiem uzņēmējiem un privātpersonām izmērīt darba ražīgumu dažādām tehnoloģiskām iekārtām, apstrādāt nepieciešamos datus un nodrošināt sistēmu nepārtrauktu uzraudzību. "Līdz tam man bija 13 gadu pieredze, gan strādājot, gan arī vadot informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumus. Bija kontakti ar lieliem klientiem, ražotājiem. Bija iespēja nokļūt ražotnēs un ieraudzīt problēmas. Lielākoties esmu risinājis ar IT saistītas problēmas, bet man vienmēr licies, ka vajadzīgs kas vairāk. Mēģināju skatīties plašāk un ieraudzīju, kur varu palīdzēt. Sāku runāt ar klientiem par viņu problēmām. "InPass" pirmsākums bija uzdevums vienā telpā izmērīt mitrumu. Tā bija noliktava, kur izvietota saražotā gatavā produkcija, un telpā jāuztur noteikts mitruma līmenis. To var atrisināt, uzliekot mitruma sensorus, ko arī izdarījām," atceras Raivis.

"Vēl viens gadījums – drukas uzņēmumā, kurā es darbojos, cilvēki aizstrādājās un nepaspēja vai aizmirsa pasūtīt tintes kasetnes. Līdz ar to drukāja līdz beidzās krāsa, taču gadījās, ka piegādātājam vai ražotājam nebija ko piedāvāt. Vajadzēja gaidīt, bija dīkstāve. Rezerves neko neatrisināja – tāpat tās izlietoja un vajadzēja pasūtīt vēl. Līdz ar to tika izveidota sistēma, kas seko līdzi – kad izejmateriāli samazinās zem noteiktā līmeņa, automātiski tiek sūtīts paziņojums piegādātājiem. Tā nu uztaisījām drukas monitoringa risinājumu, kas joprojām ļoti labi funkcionē. Kolēģi strādā un pēkšņi tiek piegādātas kasetnes. Uzreiz ir skaidrs, ka kādam no printeriem kasetnē tinte ir mazāk par 10 procentiem."

Tā radās "InPass", kas sāka domāt par dažādiem automatizācijas risinājumiem un veidiem, kā ar tehnoloģijām varētu palīdzēt ražotājiem. Raivis stāsta, ka šobrīd koncentrējas uz laika uzskaites sistēmām. Viņš uzsver, ka daudziem uzņēmumiem risinājumi ir arhaiski, novecojuši un nedraudzīgi dažādām ierīcēm: "Darbs notiek vairākos virzienos, bet kopumā varam teikt, ka automatizējam datu savākšanas procesu. Vadītājiem vairs nav jāseko līdz "Excel" tabulām vai jāveic pieraksti manuāli. Visus datus var ļoti vienkārši savākt ar mūsu aplikāciju un mākoņserveri."

Pagaidām sevi uztur paši


Uzņēmuma klienti lielākoties ir dažādu nozaru ražotāji un dažādas iestādes. Un arī "Magnetic Latvia" Biznesa inkubatori, kam "InPass" veic laika uzskaiti koprades telpai. Sadarbība ar vietējās Liepājas pašvaldības uzņēmumiem gan vēl neesot, taču pašvaldības atbalsts un novērtējums gan ir – "InPass" otro gadu pēc kārtas ir ieguvis atbalstu Liepājas Domes mazo un vidējo komersantu konkursā. Šobrīd uzņēmums izvērtē iespējas paplašināties ne vien ārpus pilsētas, bet arī Latvijas robežām – apskatīts tiek Lietuvas tirgus, viena testa iekārta ir uzstādīta potenciālajam klientam Serbijā.

"Konkurence ir, tāpēc mums ir vairāki produkti. Ja mēs fokusētos tikai uz viena produkta attīstīšanu, nezinu, vai varētu tik ātri attīstīties. Arī tagad jau viss nenotiek ļoti ātri, jo vēl joprojām mēs iztiekam ar savu finansējumu. Vienīgais finansiālais atbalsts ir no LIAA. Mūsu priekšrocība ir arī fakts, ka ļoti viegli varam adaptēties situācijai. Ja klients pastāsta, ko viņš vēlas, nesakām nē – mēģinām izvērtēt, kādas ir mūsu iespējas. Un, ja mēs būvējam kaut ko jaunu, tad uzreiz mēģinām adaptēt ar nākotnes redzējumu. Izvērtējam, lai tas nesakrīt ar pārējo risinājumiem. Reizēm arī, izstrādājot kādu papildinājumu, tas automātiski tiek uzstādīts citiem risinājumiem. Tādējādi klienti iegūst papildus funkcijas bez maksas," saka Raivis.

Inkubators palīdz


"InPass" ir pateicīgs inkubatoram, jo tas daudz palīdz. Raivis izsakās atzinīgi, ka inkubatori aizvien rūpīgāk izvērtē, kurus uzņēmumus uzņemt atbalsta programmās. Un aizvien rūpīgāk tiek vērtēti arī rezultāti. Tiešie ieguvumi no inkubatora esot konsultācijas, iespēja piedalīties izstādēs inkubatoru stendā.

Vēl Raivis uzteic jaunuzņēmumu programmu, kas paredz – 4000 eiro atbalstu ārzemju braucieniem: "Tas ir ļoti labi, jo tālākam braucienam izdevumi var būt pat 1000 eiro. Un tas ir tikai par to, ka aizbrauc! Iespējams, dabūsi klientu, taču parasti sadarbība neizveidojas uzreiz. Tam seko e-pastu sarakste, pēc tam, iespējams, vēl vismaz viens brauciens un tikai tad reāls darījums. Jaunuzņēmumam katrs eiro ir svarīgs, ko ir iespēja nopelnīt vai ieguldīt attīstībā!"

Vēl inkubatora priekšrocības ir kontakti, koprades telpu pieejamība un, protams, ballītes un tīklošanās. "Mēs esam klasiskā jaunuzņēmuma ritenī – mums ir idejas un ir darbi, kas jādara. Mums ir vajadzīgi programmētāji, bet viņu nav vai arī dārgi maksā, bet mums nav tāda finansējuma. Tādā cilpā esam, mēģinām ar to dzīvot," dzīvi jaunuzņēmumā raksturo Raivis.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!