Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā gadā Lietuvas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz iedzīvotāju, to samērojot atbilstoši cenu līmenim, bijis līdzvērtīgs 75% no Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim, tādējādi pirmo reizi apsteidzot Igaunijas rādītāju, liecina "Eurostat" dati.

Igaunijā IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2016. gadā sasniedzis 74% no ES vidējā līmeņa. Jāatzīmē, ka Lietuvā šis rādītājs pērn saglabājies tāds pats kā gadu iepriekš, savukārt Igaunijā samazinājies par vienu procentpunktu.

Latvijā IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes pagājušajā gadā tāpat kā iepriekš bijis zemākais Baltijas valstīs – 65%. Tiesa gan, Latvija bijusi arī vienīgā starp Baltijas valstīm, kam pērn šis rādītājs pieaudzis. Tādējādi Latvijas IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes pietuvojies Ungārijas, Grieķijas un Polijas rādītājam (attiecīgi 67, 67 un 69%).

Eiropas Savienībā zemāks šis rādītājs ir tikai Horvātijā, Rumānijā un Bulgārijā (attiecīgi 59, 59 un 48%).

Augstākais IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes ir Luksemburgā, kur tas sasniedz 267% no ES vidējā. Otro vietu saglabā Īrija, kur šis rādītājs ir 177%, bet trešais augstākais tas ir Nīderlandē – 128%.

Par vidējo augstāks šis rādītājs ir arī Austrijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā, Beļģijā, Somijā, Lielbritānijā un Francijā, bet zemāks – Itālijā, Maltā, Spānijā, Čehijā, Slovēnijā, Kiprā, Portugālē un Slovākijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!