Foto: Publicitātes foto
Lietuvas Sakaru un satiksmes ministrija vērsusies pie Latvijas Satiksmes ministrijas ar lūgumu paskaidrot izskanējušo informāciju par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu stāvokli un perspektīvām, lai gan Lietuvas Civilās aviācijas administrācija uzsver, ka kompānija izpilda visas savas saistības.

"Izvērtējot pretrunīgo informāciju par zaudējumiem, kurus cieš Latvijas lidsabiedrība "airBaltic", un tai it kā draudošo bankrotu, Lietuvas Sakaru un satiksmes ministrija vērsusies pie Latvijas Satiksmes ministrijas ar lūgumu sniegt informāciju par kompānijas perspektīvām," teikts ministrijas paziņojumā.

"Atgādinām, ka "airBaltic" nav Lietuvas kompānija, jo reālo situāciju par kompānijas stāvokli var zināt tikai tās akcionāri," norādīts ministrijas paziņojumā.

Tāpat ministrija ir lūgusi Lietuvas Civilās aviācijas administrāciju sniegt jaunāko informāciju par to, kā "airBaltic" izpilda savas saistības.

Lietuvas Civilās aviācijas administrācijas vadītājs Ķēstutis Aurila apstiprināja, ka "airBaltic" veic lidojumus, izpildot visas savas saistības.

"Lietuvas lidostās kompānija veic reisus pienācīgā līmenī, par to mums īpašu pārmetumu nav," sacīja Aurila un piebilda, ka administrācija saņem sūdzības par reisu kavēšanos un tādas tiekot saņemtas arī par "airBaltic" reisiem.

Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars pagājušās nedēļas beigās nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, situācija "airBaltic" nav iepriecinoša un kompānija ir tuvu maksātnespējai. Pēc viņa teiktā, "airBaltic" šogad pirmajos piecos mēnešos strādāja ar 18 miljonu latu zaudējumiem.

Portāls "db.lv" ziņo, ka "airBaltic" zaudējumu apmērs, iespējams, 2010.gadā sasniedzis 16–30 miljonus latu, savukārt portāls "Ir.lv" min summu 9,6 miljoni latu. Kompānijas zaudējumus līdz šim nav komentējis ne satiksmes ministrs Uldis Augulis, ne premjers.

"airBaltic" 2009.gadā strādāja ar 206,8 miljonu latu konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā 2008.gadā, un 11,133 miljonu latu peļņu pretēji 26,678 miljonu latu zaudējumiem 2008.gadā.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder kompānijas prezidentam un valdes loceklim Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!