Foto: LETA

Saistībā ar to, ka Lietuvas kosmētikas grupa "Fragrances International" atsaukusi Konkurences padomē (KP) iesniegto pieteikumu par "Douglas Baltic" 49% kapitāldaļu reģistrēšanu, kompānijai gada laikā šīs kapitāldaļas ir jāpārdod, informēja ģenerāldirektors Alans Levins.

Viņš norādīja, ka par "Douglas Baltic" kapitāldaļām jau patlaban interesi ir izrādījuši atsevišķi uzņēmumi un privātpersonas. "Fragrances International" jau sāktas pārrunas ar potenciāliem kapitāldaļu pircējiem un investoriem. Taču, kamēr vēl nav panākta konkrēta vienošanās, Levins neko plašāk komentēt nevarēja.

Savukārt iepriekšējā 49% kapitāldaļu turētāja Ieva Plaude-Rēlingere, no kuras "Fragrances International" par 1,12 miljoniem latu iegādājās šīs daļas, apgalvoja, ka, vērtējot uzņēmuma "Douglas Baltic" sekmīgo darbību, esot pamats pieņemt, ka pārdošanas cena būšot augstāka nekā tā, par kuru Lietuvas kompānija šīs daļas iegādājās. Taču viņa atturējās nosaukt iespējamo pārdošanas cenas apmēru.

Plaude-Rēlingere arī atzīmēja, ka viņas saistības un pienākumi pret "Douglas Baltic" esot beigušies līdz ar kapitāldaļu pārdošanu, kā arī pienākumu pildīšanas izbeigšanu "Douglas Baltic" padomē 2012.gada augustā. Tāpēc plašāku informāciju par "Douglas Baltic" darbību un plāniem sniegt neesot iespējams.

Viņa vien piebilda, ka pēc Eiropas Savienības noteikumiem izsolē iegūtās daļas gadījumā, ja nav saņemta KP piekrišana darījumam, "Fragrance International" ir jāpārdod tālāk viena gada laikā.

Kā ziņots, 30.novembrī KP pārstāvji informēja, ka "Fragrances International" atsaukusi KP iesniegto pieteikumu par kapitāldaļu reģistrēšanu. Detalizētāku informāciju KP nesniedza.

Savukārt "Fragrances International" ģenerāldirektors Levins biznesa portālam "Nozare.lv" atklāja, ka lēmums atsaukt KP iesniegto pieteikumu par kapitāldaļu reģistrēšanu pieņemts, pamatojoties uz Lietuvas KP ekspertu vērtējumiem.

Levins teica, ka eksperti norādījuši, ka "Fragrances International" 49% kapitāldaļu varētu radīt pārāk lielu ietekmi gan Latvijas, gan Lietuvas parfimērijas veikalu tirgū. Tā kā piekrišanu kapitāldaļu reģistrēšanai nebija devusi Lietuvas KP, tad "Fragrances International" prognozēja, ka to nedos arī Latvijas KP. Tāpēc arī pieņemts lēmums atsaukt iesniegto pieteikumu KP.

Lai gan patlaban "Fragrances International" nav saņēmis vēl oficiālu Lietuvas KP paziņojumu un izvērtējumu par kapitāldaļu reģistrēšanas atteikumu, tomēr uzņēmums jau plāno akcijas vai nu pārdot, vai arī uzdāvināt. "Pēc piecus mēnešus ilgas gaidīšanas ir nepatīkami apzināties, ka ne ar "Douglas Baltic" kapitāldaļām, ne ar uzņēmumu nav iespējams veikt nekādas darbības. Tāpēc patlaban nekas cits neatliks, kā vien pārdot tās vai uzdāvināt kādam. Mūsu uzņēmums atbalsta caurskatāmības politiku attiecībā uz savstarpējiem darījumiem ar uzņēmumiem. Taču, runājot par situāciju ar "Douglas Baltic", ir aizdomas par iespējamu korupciju. Taču oficiālu ziņu mums nav."

Jau ziņots, ka Lietuvas kosmētikas grupa "Fragrances International" šī gada 7.jūnijā atklātā izsolē iegādājās Plaudei-Rēlingerei piederošos 49% "Douglas Baltic" kapitāldaļu. Par pārdotajām kapitāla daļām tika iegūti 1,12 miljoni latu.

Saistībā ar to, ka iegādātie 49% "Douglas Baltic" kapitāldaļu vēl nebija reģistrēti, "Fragrances International" nevarēja īstenot ieceres saistībā ar pārējo 51% kapitāldaļu iegādi. Arī citi "Fragrances International" plāni attiecībā uz "Douglas Baltic" bija atlikti.

Levins iepriekš skaidroja, ka 51% "Douglas Baltic" kapitāldaļu pieder Vācijas kompānijai "Douglas Holding".

Kā ziņots, AS "Holding Kolonna", kas mainīja nosaukumu uz AS "DK Holding" patlaban ir iesaistīta strīdā ar Nīderlandē reģistrēto uzņēmumu "Douglas Investment B.V." par kapitāldaļu atgūšanu. Rīgas apgabaltiesa 26.novembrī atlika lietas izskatīšanu līdz nākamā gada 28.janvārim.

Kā pastāstīja "Douglas Investment" advokāte Anete Bergmane, "Douglas Investment" un "DK Holding", kas bija Plaudei-Rēlingerei pastarpināti piederošs uzņēmums, abiem kopā pieder SIA "Douglas Baltic" kapitāldaļas.

Starp abiem uzņēmumiem tika noslēgts dalībnieku līgums, kas paredzēja, ka gadījumā, ja viens no dalībniekiem to pārkāps, tad viena no pusēm ir tiesīga atsavināt daļas. Bergmane skaidroja, ka "DK Holding" šīs kapitāldaļas pārdeva izsolē, tāpēc patlaban viņas pārstāvētais uzņēmums vēlas atgūt izsolē iegūtos līdzekļus.

Toreiz uz jautājumu, vai tiešām mierizlīgums starp abām pusēm ir reāls, Bergmanei nebija viennozīmīgas atbildes, uzsverot, ka šajā procesā ir arī pārāk daudz trešo ieinteresēto pušu, piemēram, AS "Parex banka", tagadējā "Reverta", interesējas par izsolē iegūto naudu kā kreditors.

Jau ziņots, ka ar prasību tiesā pret Plaudi-Rēlingeri, uzņēmēju Jāni Lasmani, kā arī AS "KCG" un AS "DK Holding", kuras iepriekšējais nosaukums bija AS "Holding Kolonna", iepriekš vērsās arī "Parex banka".

Rīgas apgabaltiesa 2011.gada aprīlī no visiem atbildētājiem solidāri piedzina 1,83 miljonus latu. Spriedums ir stājies spēkā.

Kā ziņots, "Fragrances International" ir pārstāvniecība Latvijā. Kā liecina "Firmas.lv" pieejamie, Latvijas filiāles apgrozījums 2011.gadā bija 1 500 544 lati salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad apgrozījums bija 1 322 431 lats. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!