Foto: DELFI

Lietuvas apelāciju tiesa ceturtdien atstāja spēkā lēmumu par starptautiskās lidostas "Rīga" un Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" aktīvu arestu 57,87 miljonu eiro apmērā strīdā ar bankrotējušo Lietuvas aviokompāniju "flyLal".

Tiesa noraidīja abu Latvijas uzņēmumu iesniegtās sūdzības.

Tiesa paziņoja, ka saglabājas apdraudējums "FlyLAL-Lithuanian Airlines" un nepieciešamība arestēt abu Latvijas kompāniju aktīvus. Latvijas tiesās šis jautājums nav atrisināts jau vairākus gadus, tiesas lēmums netiek pildīts.

"Piemēram, Rīgas lidosta šo gadu laikā ir apgrūtinājusi lielu daļu tās aktīvu ar hipotekārajiem kredītiem, kas nozīmē, ka šie aktīvi pirmkārt tiks izmantoti, lai segtu saistības pret hipotekārajiem aizdevējiem un nevis "FlyLAL-Lithuanian Airlines"," skaidroja tiesa.

Tiesa arī piebilda, ka aktīvu arests neierobežo abu Latvijas kompāniju ikdienas darbību un atbilst proporcionalitātes principam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) Tiesa pērn 23.oktobrī apstiprināja Lietuvas tiesas spriedumu par lidostas "Rīga" un " airBaltic" aktīvu apķīlāšanu. Pagaidām kompāniju aktīvi vēl nav arestēti, jo akcepts prasības nodrošinājumam ir jādod arī Latvijas Augstākajai tiesai (AT).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma iepriekš norādījusi, ka Latvija lidostas "Rīga" un "airBaltic" aktīvu aresta prasībai meklēs atbalstu arī Eiropas Komisijā (EK).

Tāpat ziņots, ka 2008.gada 31.decembrī Lietuvas Apelācijas tiesa atstāja spēkā Viļņas apgabaltiesas lēmumu noteikt lidostas "Rīga" un "airBaltic" īpašumu nepilnu 200 miljonu litu (58 miljonu eiro) vērtībā arestu, ko bija pieprasījusi "flyLal", vainojot "airBaltic" negodīgā konkurencē. "flyLal" 2009.gada janvārī iesniedza bankrota pieteikumu, kā vienu no iemesliem minot negodīgu konkurenci aviācijas sektorā.

Tomēr 2013.gada maijā AT vērsās ES Tiesā pēc sākotnējā sprieduma par to, vai ir pamats Latvijā neatzīt Lietuvas Apelāciju tiesas spriedumu.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!