Foto: AP/Scanpix

Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" ir jāsamaksā 16,121 miljons eiro bankrotējošajai Lietuvas nacionālajai aviokompānijai "flyLAL-Lithuanian Airlines", trešdien nolēma Viļņas apgabaltiesa.

Starptautisko lidostu "Rīga" tiesa atbrīvoja no saistībām.

Puses 30 dienu laikā spriedumu var pārsūdzēt Lietuvas Apelāciju tiesā.

Pušu strīdu par nodarītajiem zaudējumiem tiesa izskatīja aiz slēgtām durvīm. Latvijas kompānijas apstrīdēja ekspertu secinājumus, ka "flyLAL" zaudējumi, ko radījušas atlaides, kuras lidosta "Rīga" piešķīra "airBaltic" 2004.-2008.gadā un kuras Lietuvas kompānija raksturoja kā diskriminējošas, sasniedz 43,4 miljonus eiro.

"flyLAL" tiesā vēlējās panākt 57,87 miljonu eiro lielu zaudējumu kompensāciju no abiem Latvijas uzņēmumiem.

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags norādīja - tā kā "airBaltic" ir veiksmīgi pabeidzis restrukturizāciju un konsekventi sasniedzis tīro peļņu vairāku gadu garumā, interese par aviokompāniju pieaug. ""airBaltic" atturas no jebkādiem plašākiem komentāriem, kamēr nav noslēgušās vairākas tiesvedības, kurās ir iesaistīta "flyLAL"," sacīja Vanags.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka aviokompānija izmantos visu pieejamos juridiskos mehānismus, lai atrisinātu un izbeigtu tiesvedību. "Attiecībā uz šo tiesvedību – "airBaltic" pārsūdzēs tiesas lēmumu," piebilda Vanags.

Tāpat viņš atzīmēja, ka tiesas lēmuma dēļ "airBaltic" nepārskatīs attīstības plānus Lietuvā. "Vienīgais priekšnosacījums turpmākiem uzlabojumiem un jaunu maršrutu atvēršanai ir pieprasījums gan no izceļojošajiem, gan ieceļojošajiem pasažieriem Lietuvā," teica "airBaltic" pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Latvijas Augstākā tiesa (AT) pērn oktobra beigas pieņēma starptautiskajai lidostai "Rīga" un "airBaltic" labvēlīgu lēmumu strīdā ar "flyLal". AT Civillietu departaments apmierināja lidostas un "airBaltic" blakussūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atzīts Lietuvas Apelāciju tiesas lēmums par prasības nodrošinājuma noteikšanu par labu bankrotējušajai aviokompānijai "flyLal".

Eiropas Savienības (ES) Tiesa 2014.gada 23.oktobrī apstiprināja Lietuvas tiesas spriedumu par lidostas "Rīga" un " airBaltic " aktīvu apķīlāšanu. Kompāniju aktīvi vēl netika arestēti, jo akcepts prasības nodrošinājumam bija jādod arī Latvijas AT.

Tāpat ziņots, ka 2008.gada 31.decembrī Lietuvas Apelācijas tiesa atstāja spēkā Viļņas apgabaltiesas lēmumu noteikt lidostas "Rīga" un " airBaltic" īpašumu nepilnu 200 miljonu litu (58 miljonu eiro) vērtībā arestu, ko bija pieprasījusi "flyLAL", vainojot "airBaltic" negodīgā konkurencē. "flyLAL" 2009.gada janvārī iesniedza bankrota pieteikumu, kā vienu no iemesliem minot negodīgu konkurenci aviācijas sektorā.

Tomēr 2013.gada maijā AT vērsās ES Tiesā pēc sākotnējā sprieduma par to, vai ir pamats Latvijā neatzīt Lietuvas Apelāciju tiesas spriedumu.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!