Foto: DELFI

Lietuviešu daudzpakalpojumu aviācijas holdinga kompānija "Avia Solutions Group" pagājušajā gadā caur meitassabiedrību iegādājās Latvijā bāzēto aviokompāniju "SmartLynx Airlines". Portāls "Delfi" sarunā ar "Avia Solutions Group" jauno valdes locekli Vīgaudu Ušacku (Vygaudas Ušackas) vērtē, kā šis pirkums ietekmēs nacionālo aviokompāniju "airBaltic", Rīgas lidostu, kā arī analizē reģiona aviācijas nozares nākotnes potenciālu.

Ušacks jaunajā amatā pārrauga Baltijas valstu aviācijas operācijas, akcentējot, ka Rīga šobrīd pārliecinoši ir kļuvusi par reģionālo aviācijas centru. Viņš, vairāk nekā 30 gadus būdams diplomāts – Lietuvas ārlietu ministrs, vēstnieks ASV un Lielbritānijā, ES vēstnieks Afganistānā un Krievijā u. c. –, pieņēmis izaicinājumu turpināt karjeru privātā kapitāla kompānijā. Nesenās vizītes laikā Rīgā Ušacks kopā ar "SmartLynx Airlines" izpilddirektoru veica pārrunas ar Latvijas satiksmes ministru Tāli Linkaitu par sadarbības paplašināšanu starp "Avia Solutions Group", lidostu "Rīga" un "airBaltic". Tāpat lietuviešu kompānija plāno uzbūvēt jaunu viesnīcu pie Rīgas lidostas vietā, ko šobrīd rotā neglīts karkass.

Pagājušā gada vidū "Avia Solutions Group" iegādājās Latvijā bāzēto aviosabiedrību "SmartLynx Airlines". Kā šis pirkums papildina līdzšinējo biznesu?

Tas ir dabīgs papildinājums mūsu Baltijas biznesam, jo kompānijai jau pieder "Avion Express" un "KlasJet", kas darbojas ACMI (Aircraft, crew, maintenance, insurance – lidmašīna, komanda, serviss, apdrošināšana) nozarē. Pirkums ļoti labi papildina arī kompānijas citas darbības jomas, piemēram, lidmašīnu uzturēšanu un remontu, pilotu treniņus u. tml. Šādā ziņā esam pasaulē unikāla kompānija, kurā ir apvienotas visas šīs dažādās darbības jomas. Ņemot vērā "SmartLynx Airlines" pirkumu, varējām palielināt savu portfeli līdz 50 lidmašīnām.

Viļņas un Rīgas lidostas pērn ir sasniegušas jaunu pasažieru skaita rekordu. Kā redzat Baltijas lidostu – Tallinā, Rīgā, Viļņā, Kauņā – potenciālo attīstību?

Veselīga savstarpējā konkurence – tas vienmēr ir labi. Tas mudina lidostu vadību inovēt, būt klientiem draudzīgākiem utt. Rīga ir Baltijas biznesa lidosta, ko noteic tās atrašanās vieta. "Avia Solutions Group" ir ilgtermiņa mērķi Latvijā un Rīgas lidostā. Mēs uz to neraugāmies tikai caur "SmartLynx Airlines" prizmu, bet arī kā uz uzturēšanas, servisa biznesa nišu, ko mēs vēlētos palielināt, piedāvājot savus pakalpojumus aviosabiedrībai "airBaltic". It īpaši ņemot vērā, ka "airBaltic" papildina savu lidmašīnu floti ar "Airbus A220-300", kur mums ir pieredze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!