Foto: PantherMedia/Scanpix

Izstrādājot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu paketēšanas likumu, kas varētu noteikt par pienākumu kabeļtelevīziju operatoriem savā piedāvājumā iekļaut nacionālās komerciālās televīzijas programmas, ir jāparedz arī sadalījums, kurš par to maksā, šodien secināts Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē.

Tas nepieciešams, ņemot vērā pašreizējo situāciju ar mediju grupu "Modern Times Group" (MTG) un "Lattelecom", kas, nespēdami vienoties par samaksu, pārtrauca kanāla TV3 retranslāciju "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā.

Sēdē tika izskatīts Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sagatavotais likumprojekts, kas kabeļtelevīzijas operatoriem nosaka par obligātu iekļaut televīzijas paketē sabiedriskās un nacionālās komerciālās televīzijas, kas šajā gadījumā ir TV3 un LNT.

Kā sēdē norādīja deputāts Boriss Cilēvičs (SC), tā kā šie kanāli ir maksas, nav skaidrības, kuram par to retranslāciju būtu jāmaksā - kabeļtelevīzijas operatoram vai gala patērētājam - paceļot maksu par televīzijas abonēšanu -, vai vēl kādam citam. Tāpat ar likumu būtu jānosaka, cik liela šī summa drīkst būt. Patlaban šīs likuma nepilnības spilgti parāda strīds starp MTG un "Lattelecom", kur katrs var izvirzīt savus noteikumus.

Likumprojekts paredz iedalīt kabeļoperatorus divās grupās - pirmajā tādus, kuru abonentu skaits nepārsniedz 3000 un neto apgrozījums 142 000 eiro (100 000 latu), bet otrajā grupā tādus, kam šie rādītāji ir lielāki. Katram operatoram paredzēta sava obligātā pamatpakete.

Pret šādu regulējumu iebilda "Lattelecom" Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis, norādot, ka būs grūti izkontrolēt "pirmo grupu", jo abonentu skaitu uzrauga tikai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas var nespēt izkontrolēt situāciju. Savukārt kritērijā par apgrozījumu jāņem vērā, ka operatori pelna ne tikai no televīzijas pakalpojumiem, tādēļ šāda vērtēšanas sistēma nav objektīva.

Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls kā risinājumu piedāvāja operatorus dalīt pēc kritērija, cik kanālus tas spēj piedāvāt.

Lai samazinātu Krievijas kanālu daudzumu, likumprojektā paredzēts uzlikt par pienākumu kabeļoperatoriem piedāvāt vismaz vienu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts sabiedrisko kanālu.

Kā paskaidroja Muuls, ES valstu sabiedriskajiem kanāliem nav tiesību raidīt Latvijas teritorijā, šo kritēriju iztur tikai viens kanāls - Itālijas televīzija RAI.

Komisijas sēdē secināts, ka jaunais likumprojekts, kas izstrādāts jau pirms kāda laika, neatbilst pašreizējai situācijai, tādēļ nolemts, ka tas, iekļaujot arī jaunos priekšlikumus, jāveido no jauna. Šis uzdevums uzticēts Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darba grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!