Foto: Publicitātes attēls
Ozolnieku novada lielizmēra līmētā koka būvkonstrukciju ražotājs "IKTK" pērn strādāja ar 1,301 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3% vairāk, nekā 2019. gadā, informē uzņēmumā.

Uzņēmumā skaidro, ka lielu daļu konstrukciju ražo eksportam, tās izmanto sabiedrisku ēku un tiltu būvniecībā citās Eiropas valstīs. 2020. gadā uzņēmums izpildīja vairāk nekā 150 pasūtījumus.

““IKTK” ražotās līmētā koka būvkonstrukcijas izceļas ar augstu slodzes stiprību un iespēju tās izgatavot ļoti dažādās formās un lielos izmēros, tāpēc tās arvien vairāk izmanto modernajā koka būvniecībā. Mūsu lielākie ražošanas projekti 2020. gadā bija būvkonstrukcijas četrus stāvus augstai skolai Stavangerā, Norvēģijā, autotransporta un gājēju tiltiem Norvēģijā, gājēju tiltiem Navarras reģionā, Spānijā, autotransporta tiltam pāri Ječupei, Latvijā. Liels un inovatīvs projekts, kuru noslēdzām 2020. gadā, bija akustisko paneļu ražošana Mežaparka Lielajai estrādei Rīgā,” stāsta uzņēmuma izpilddirektors Gatis Eglītis.

2020. gada beigās “IKTK” aktīvu kopsumma veidoja 5 624 333 eiro, no kuriem 92% ir ieguldījumi pamatlīdzekļos. Uzņēmuma pašu kapitāls ir pozitīvs; tas ir 897 809 eiro un veido 16% no bilances kopsummas. 2020. gadu uzņēmums noslēdza ar 438 732 eiro zaudējumiem, kas skaidrojams ar vairāk nekā pus miljonu eiro lielajiem ikgadējiem amortizācijas atskaitījumiem pēc iepriekšējos gados veiktajām investīcijām.

2020. gadā “IKTK” uzsāka uzņēmuma trešās attīstības kārtas projektu, lai palielinātu pievienotās vērtības pakalpojumu sniegšanu. Projekts paredz līdz 2022. gada beigām izbūvēt vairāk nekā 2 500 m2 noliktavas un ražošanas platības, kur veikt izgatavoto līmētā koka konstrukciju pēcapstrādi. Projekta provizoriskās investīcijas ir 2,5 miljoni eiro, to paredzēts īstenot ar "Eiropas Reģionālās attīstības fonda" līdzfinansējumu. Arī līdz šim “IKTK” ir attīstījies pakāpeniski: rūpnīcas pirmo kārtu atklāja 2015. gadā, bet 2019. gadā īstenoja otro attīstības kārtu, uzbūvējot nākamo ražošanas ēku, kā arī biroja ēku.

Lai arī uzņēmuma apgrozījums 2020. gadā palielinājās, COVID-19 pandēmija ietekmēja tā darbību un būvniecības nozari. Pandēmija radīja nestabilitāti vairākos uzņēmuma noieta tirgos, sarežģīja situāciju būvniecībā saistībā ar pārvietošanas starp valstīm, radīja svārstības valūtu tirgos, un ierobežoja uzņēmuma darbību saistībā ar epidemioloģisko situāciju Latvijā.

“Pasaulē pieprasījums pēc koka izmantošanas būvniecībā palielinās. Pandēmija mums palīdzēja skaidrāk nodefinēt “IKTK” darbības modeli - tas ir t.s. project-based, īstenojot klienta pasūtījumu visā tā sarežģītībā no A līdz Z, ar īpašiem ražošanas un pēcapstrādes risinājumiem, detaļu daudzveidību, elastīgumu ražošanas gaitā un klientu servisā. Mūsu loma ir ļaut klientam maksimāli daudz no paveicamā izdarīt rūpnīcā, lai būvniecība ir ātra, viegla, precīza, un klienti tās gaitā ietaupa laiku un naudu,” “komentē valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!