Foto: DELFI

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) cer, ka līdz 2023.-2024. gadam notiks nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums biržā. To ministrs atzina intervijā Latvijas Radio.

Pēc viņa teiktā, aviokompānijas akciju kotēšanu biržā minētajā laikā varētu sākt pie nosacījuma, ja situācija aviācijas nozarē būs ar "pozitīvu virzienu" un "airBaltic" spēs parādīt gan obligāciju īpašniekiem, gan citiem interesentiem, ka uzņēmums ir sekmīgs, biznesa plāns tiek izpildīts, tad 2023.-2024. gads "varētu būt tas laiks, kad aviokompānijas akcijas sākotnējā publiskā piedāvājuma veidā varētu tikt kotētas biržā".

"Optimistiskais scenārijs ir, ka atkopšanās [no Covid-19 krīzes] notiks pāris gadu laikā. Mēs pieņemam, ka 2023., 2024. varētu būt tie gadi, kad "airBaltic" saimnieciskā darbība, biznesa plāna izpilde, biznesa modelis varētu būt pievilcīgs investoriem, ja, protams, nenotiks būtiskas svārstības tirgū vai kaut kas tāds, ko mēs tagad nevaram prognozēt," skaidroja Linkaits.

Runājot par valsts plānoto ieguldījumu aviokompānijas pamatkapitālā līdz 250 miljonu eiro apmērā, Linkaits sacīja, ka pašlaik tiek gaidīts Eiropas Komisijas (EK) saskaņojums. Viņš pauda cerību, ka jūnija laikā šis saskaņojums tiks saņemts.

Aviokompānijai nepieciešamā atbalsta aplēšanā ņemts vērā "airBaltic" biznesa plāns, šā gada zaudējumu apmērs Covid-19 izraisītās krīzes dēļ un kompānijas darbības nodrošināšanai nepieciešamais finansējums nākamajā gadā. Valsts ieguldījumu aviokompānijā plānots veikt pakāpeniski, piebilda ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz 9. jūnijam bija izsludināta ārkārtējā situācija, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Līdzīgi kā citur pasaulē, arī Latvijā kopš 17. marta bija apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un arī pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas tie ir būtiski ierobežoti.

Nacionālā aviosabiedrība "airBaltic" plānoja no darba atbrīvot aptuveni 700 darbinieku, ar garantijām, ka viņi tiks pieņemti atpakaļ darbā. Reizē arī aviokompānija apstiprinājusi jauno uzņēmuma biznesa plānu, kas paredz atgriešanos pie izaugsmes un pārvadājumiem ar 50 lidmašīnām līdz 2023. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!