Foto: LETA
Visu ziemas kviešu, rudzu, tritikāles un ziemas rapšu lauka apskate vieš cerības, ka šis varētu būt labas ražas gads, secinājuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti pēc pirmajiem lauku apsekojumiem ražas prognozēšanai.

LLKC norādīja, ka augu attīstību labvēlīgi ietekmēja laika apstākļi pagājušā gada rudenī, kad bija iespējams ražu ievākt būtiski agrāk un attiecīgi savlaicīgāk bija iespējams arī iesēt ziemājus. Turklāt pērn rudens bija viens no garākajiem un siltākajiem - siltais septembris un arī neparasti siltais oktobris nodrošināja, ka pat nedaudz novēlotos sējumos vai tādos, kuros sausuma dēļ aizkavējās dīgšana, augi varēja sekmīgi attīstīties.

"Ziemas kviešu vidējais ražas potenciāls visā valstī pašlaik pārliecinoši ir virs piecas tonnas no hektāra. Labi sacerojuši rudzi un tritikāle, visi lauki ir izlīdzināti. Ziemas rapša laukos biezība ir vienmērīga un ziedēšanas beigu fāzē esošie augi - spēcīgi. Tiesa gan, dažviet augi joprojām cieš no mitruma trūkuma, tādēļ vasaras vidū vērtēsim, kā šis apstāklis ietekmēs ražas potenciālu," sacīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Pēc LLKC vēstītā, ar ziemājiem šogad apsēti vairāk nekā 372 000 hektāru zemes, kas salīdzinājumā ar 2018. gadu ir par 132 000 hektāru vairāk, tostarp 327 000 hektāru aizņem kvieši, 34 000 hektāru - rudzi, 6000 hektāru – mieži, bet 5000 hektāru – tritikāle. Ziemas rapsis sēklu ieguvei šogad iesēts vairāk nekā 96 000 hektāru platībā.

LLKC darbojas kopš 1991. gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!