Foto: LETA

Latvijas Mobilais Telefons (LMT) un pasaulē pazīstamais Latvijas bezvadu iekārtu un rūteru zīmola "MikroTik" ražotājs SIA "Mikrotīkls" uzsācis kopīgu sadarbību pie 5G tehnoloģiju attīstības, portālu "Delfi" informēja LMT pārstāve Elīna Lidere.

Starp abu uzņēmumu ēkām izveidots bezvadu datu pārraides radiotīkla savienojums ar 5G savietojamu bāzes staciju, sasniedzot ātrumu - 10 Gigabiti sekundē (Gbps), atzīmēja Lidere. Tas ir desmit reizes vairāk nekā līdz šim bija iespējams radiotīklā.

LMT šādu tehnoloģiju ieviesis, lai "Mikrotīkls" varētu izmantot to nākamās paaudzes 5G tehnoloģijām pielāgotu iekārtu izstrādei. Tuvākajos gados šādi savienojumi būs nepieciešami lietu internetam 5G mobilajā tīklā.

"5G tīkla kapacitāte un ātrdarbība ir priekšnoteikums nākamās paaudzes tehnoloģiju inovāciju ieviešanai dažādās dzīves jomās – ražošanā, lauksaimniecībā, transportā, medicīnā. Tas ir pamats, lai partnerībā ar uzņēmējiem un pētniekiem veidotu jaunus, eksportspējīgus produktus un attīstītu Latviju kā viedvalsti," uzsver LMT prezidents Juris Binde.

"Esmu gandarīts, ka sadarbībā ar LMT jau šobrīd varam uzsākt darbu pie 5G tehnoloģijai piemērotu rūteru izstrādāšanas, kas ļaus mums tālāk nostiprināt savas konkurētspējas pozīcijas pasaulē," vērtē SIA "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš.

Jau vēstīts, ka šī gada sākumā LMT uzsāka sadarbību par 5G ieviešanu ar Rīgas Tehnisko universitāti un telekomunikāciju infrastruktūras ražotāju "Nokia". Tika uzstādītas arī pirmās ar 5G tehnoloģiju savietojamās bāzes stacijas

Latvijā VAS "Elektroniskie sakari" ir atbildīga par radiofrekvenču piešķiršanu un uzraudzību, un sākusi darbu pie frekvenču joslu apzināšanas 5G mobilo sakaru vajadzībām. Vienotu 5G tīklu Eiropā paredzēts ieviest līdz 2020. gadam.

Ziņots, ka LMT grupas apgrozījums pagājušajā gadā bija 190 miljoni eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2015. gadā, savukārt grupas tīrā peļņa bija 22,3 miljoni eiro.

LMT ir vecākais Latvijā strādājošais mobilo sakaru operators. Pašlaik operatora īpašnieki ir "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (23%), "Lattelecom" (23%), Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā (5%), kā arī skandināvu "TeliaSonera" (49%).

Savukārt SIA "Mikrotīkls" ir viens no Latvijas eksportspējīgākajiem uzņēmumiem, kas ražo "MikroTik" zīmola bezvadu iekārtas un rūterus. Pagājušajā gadā "Mikrotīkls" kļuva par otru visvairāk pelnošo uzņēmumu Latvijā, eksportējot produkciju uz vairāk nekā 100 pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!