Foto: Shutterstock

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) izplatījusi aicinājumu valdībai un Saeimai "nenolaupīt sabiedrībai Ziemassvētkus" un ļaut droši iegādāties Ziemassvētku eglītes un dāvanas.

"Laiks pēc valdības ierobežojumu ieviešanas ir parādījis, ka piektdienās notiek masveida drūzmēšanās lielveikalos, tirgos un arī pie Ziemassvētku eglīšu tirgotājiem," norāda LOSP.

Tā atsaucas uz Latvijas Tirgotāju asociācijas sniegto informāciju, ka piektdienā tirgotāji ir apkalpojuši par 20-50% vairāk pircēju, kas ir radījis drūzmēšanos veikalos un tirdzniecības vietās.

"Līdzšinējā prakse norāda, ka pirmssvētku laikā ir nepieciešams steidzami pārdomāt un izmainīt ierobežojumus, kas novērstu cilvēku drūzmēšanos iepērkoties," pauž LOSP.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs komentē: "Neredzu nekādu problēmu, ja ļautu cilvēkiem iegādāties Ziemassvētku eglīti un mājražotāju produkciju svaigā gaisā tirdziņos. Tagad, neļaujot nopirkt brīvdienās Ziemassvētku eglīti, kas ir viens no latviešu svētku simboliem, un dāvanas, valdība un Saeima laupa Ziemassvētkus un rada vēl lielāku spriedzi sabiedrībā. Tas ir nepieņemami! Būtiski ir arī tas, ka tiek atņemta iespēja tirgotājiem un mājražotājiem iegūt lielāko daļu gada ienākumu, kurus tie parasti gūst Ziemassvētku tirdziņos."

LOSP uzskata: "Lai neradītu drūzmēšanos un riskus Covid-19 saslimstībai, būtu jāatļauj Ziemassvētku tirdziņu darbība arī brīvdienās, kas izlīdzinātu cilvēku plūsmu, radītu mazāku drūzmēšanos un vienlaikus sniegtu atbalstu un gandarījumu vietējiem amatniekiem, uzņēmējiem."

Vienlaikus LOSP aicina pircējus iegādāties Latvijā ražotu pārtiku, preces un izstrādājumus, dāvanas iegādāties pie vietējiem ražotājiem saimniecībās vai izvēloties attālinātas piegādes iespējas.

"Ar savu iepirkšanās paradumu maiņu mēs varam palīdzēt vietējai uzņēmējdarbībai," mudina LOSP.

LOSP apvieno 60 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 200 ražojošo lauksaimnieku.

Kā vēstīts, nedēļas nogalēs ir ierobežota veikalu un tirgu darbība, bet nav ierobežota tirdzniecība internetā. Ministru kabinets 1.decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, vienlaikus nosakot ierobežojumus arī tirdzniecības jomā. Kā norādījusi Ekonomikas ministrija, tirdzniecības ierobežojumi ieviesti, lai mazinātu cilvēku drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārā. Ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās veikalos var iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces, dzīvnieku barību, preses izdevumus un sabiedriskā transporta biļetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!