Foto: AFP/Scanpix

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) nepiekrīt Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītāja Riharda Valtenberga nepamatotajam un maldinošajam apgalvojumam, ka Latvijas veikalos un tirgos līdz pat 90% nopērkamās liellopu gaļas esot neskaidras izcelsmes vai kontrabandas prece, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja organizācijas vadītājs Edgars Treibergs.

"Nevaram piekrist šādiem apgalvojumiem, kas nav balstīti uz konkrētiem datiem. To arī apliecina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas regulāri veic pārtikas preču, tajā skaitā gaļas, izsekojamības un aprites uzraudzību," sacīja Treibergs.

LOSP vērš uzmanību uz apstākli, ka šādu nepamatotu un maldinošu apgalvojumu izplatīšana var nodarīt būtisku kaitējumu Latvijas liellopu audzētājiem un lauksaimniecības nozarei kopumā, jo var apdraudēt valstī ražotās gaļas eksportu uz ārvalstīm un arī samazināt tās patēriņu Latvijas tirgū.

Kā ziņots, arī PVD iepriekš norādīja - minētais apgalvojums nav pamatots un maldina patērētājus, kā arī grauj ražotāju un tirgotāju prestižu.

2013.gadā dienesta inspektori ir pārbaudījuši 8685 tirdzniecības uzņēmumus, pastiprinātas pārbaudes veicot gan ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos, gan svētku un brīvdienu laikā. Pārkāpumi liellopu gaļas marķējumā un izsekojamībā konstatēti tikai atsevišķos gadījumos derīguma termiņa norādēs. Tāpat pēdējo gadu laikā dienests nav saņēmis patērētāju sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem liellopu gaļas tirdzniecībā, norādīja PVD pārstāve Anna Joffe.

Viņa arī sacīja, - PVD rīcībā esošā informācija liecina, ka caur Latvijas robežkontroles punktiem no trešajām valstīm 2013.gadā liellopu gaļa nav ievesta. 2013.gadā PVD izveidota profesionāla operatīvās reaģēšanas grupa, kura sadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm un piedalās ēnu apkarošanas pasākumos.

Kā vēstīts, Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītājs un zemnieku saimniecības "Valti" līdzīpašnieks Rihards Valtenbergs intervijā "Nozare.lv" atzina, ka Latvijas veikalos un tirgos līdz pat 90% nopērkamās liellopu gaļas ir neskaidras izcelsmes vai kontrabandas prece.

"Lielveikalos un arī dažos tirgos ir daudz liellopu gaļas, vienlaikus zinu tikai dažas saimniecības, kas veikaliem nodotu gaļu, tātad jautājums - kāda izcelsme šai gaļai? No Eiropas tā noteikti nenāk, jo tur liellopu gaļa ir pieckārt dārgāka. Atbilde vienkārša - tā ir kontrabanda jeb nezināmas izcelsmes produkts. Latvijas liellopu gaļas tirgus pelēkā daļa ir apmēram 90%, un situāciju risināt ir ļoti grūti, jo kontrabandisti iemanījušies perfekti "sakārtot papīrus"," sacīja Valtenbergs.

Viņš arī atzina, ka "pelēkais tirgus" vismaz 30-40% ir arī alkohola un tabakas nozarēs, tomēr tur biežāk atrod pārkāpumus, jo lielie ražotāji esot ieinteresēti un varbūt pat piemaksājot, lai kontrabandu meklētu.

"Jau 2004.gadā vērsāmies Ekonomikas policijā ar lūgumu palīdzēt, bet mums atbildēja - noķeriet paši kontrabandistus, tad mācēsim tikt ar viņiem galā. Pirms pāris gadiem atrada kontrabandas uzņēmumu Saldus novadā, bet arī tikai tāpēc, ka Valsts ieņēmumu dienests to pieķēra nenomaksātu nodokļu dēļ. Tagad, lai kopīgi meklētu problēmas risinājumu, kopā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi esam uzrunājuši Pārtikas un veterinārā dienesta, kā arī VID vadību," norādīja Valtenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!