Foto: F64

Tuvojoties gada nogalei, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) ir izveidojusi sarakstu ar nozīmīgākajiem 2018. gada notikumiem nozarē, pieminot samazināto PVN likumi Latvijas augļiem, ogām un dārzeņiem, lielo karstumu, sausumu un Āfrikas cūku mēri, portālu "Delfi" informēja LOSP pārstāve Krista Garkalne.

LOSP atzinīgi vērtē grozījumus likumā, kas nosaka ieviest samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Gada griezumā rezultatīvie rādītāji liecina, ka ieviestās izmaiņas veicinājušas ēnu ekonomikas samazināšanos, kā arī augļu un ogu tirdzniecības legalizāciju.

Organizācija norāda, ka šis lēmums ietekmē ne tikai dārzeņu un augļu cenas veikalos, bet arī naudas plūsmu saimniecībās. Šādi kā īpaši neizdevīga tiek padarīta "pelēkā tirgus" un PVN shēmotāju darbība, līdz ar to atbrīvojas vieta tirgū vietējai produkcijai.

Gada lepnums

LOSP lepojas par visiem lauksaimniecības nozares pārstāvjiem, kurus ir virzījuši un kuri saņēmuši gan valsts līmeņa apbalvojumus, gan nozares novērtējumus.

Organizācija īpaši lepojas ar Latvijas Darba devēju konfederācijas gada balvas pasniegšanas ceremoniju, kurā kā "Lauksaimniecības nozares līderis 2018" tika godināts LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Gada cīņa ar vējdzirnavām

Ne tikai Latvijas, bet visas pasaules problēma – mēģināt atrast vēlamo attīstības virzienu, kas nodrošinātu gan uzņēmējdarbības attīstību, gan vides saglabāšanu, kā arī risinātu lauku novecošanās un mazapdzīvotības problēmas. LOSP uzskata, ka jāmeklē un jāstimulē labākie scenāriji, kā attīstīt infrastruktūru, sākot ar ceļiem, kas ir katras valsts ekonomiskā asinsrite, beidzot ar izglītības un veselības sistēmas fleksibilāti un pielāgošanu mūsdienu prasībām un attīstībai.

Gada sērga

Aizvien tiek konstatēti jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumi mežacūkām, kas aizvien uzliek papildus spriedzi un slogu cūkaudzētāju saimniecībām.

LOSP norāda, ka paralēli ĀCM, lauku sētās izplatās arī satraukums par traktortehnikas zādzībām, kas kļūst aizvien biežākas un grūtāk izsekojamas, jo tehnikas vienības lauku sētās kļūst aizvien dārgāki un zagļiem iekārojamāki objekti.

Gada neraža

Par gada neražu organizācija uzskata katastrofālā sausuma un karstuma ietekmi uz augļkopības nozari. Iepriekšējā gadā bojātos augus turpināja iznīcināt Latvijā viens no sausākajiem maija mēnešiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Dārzi izkalta, bet tiem augiem, kas vēl spēja turēties pretī sausumam, bira augļi, savukārt palikušie bija nelieli.

LOSP norāda, ka sausais un karstais laiks aktivizēja dažādu insektu savairošanos, tādējādi nozare cieta ievērojamus ražas zudumus jau otro gadu pēc kārtas. Latvijas augļkopjiem tika nodarīti zaudējumi vairāk nekā 40%, atsevišķām kultūrām pat vēl lielākos apmēros.

Gada pasākums

8. septembrī, Rīgā, 11. novembra krastmalā notika Zemkopības ministrijas un "Fonda Latvijas lauksaimniecības attīstībai" rīkotais pasākums "Lauki ienāk pilsētā". LOSP pateicas pasākuma rīkotājiem, kā arī visām LOSP dalīborganizācijām, saimniecībām, un visiem iesaistītajiem, kas radīja šo stāstu par saimniekošanu un dzīvi laukos, parādot, ka lauksaimniecība ir nozare, kas attīstās līdzi laikam un ir uz nākotni vērsta, lai spētu piesaistīt jaunos speciālistus, kas vēlas dzīvot un strādāt laukos.

Gada sadarbība

13. decembrī, sadarbojoties visām trim Baltijas valstīm, Briselē tika prasīti vienlīdzīgi tiešmaksājumi. LOSP norāda, ka atbalsta maksājumi Baltijas lauksaimniekiem joprojām solās būt zem vidējā ES līmeņa un tieši tagad Eiropas Savienības (ES) līderi sāk sarunas par jauno septiņu gadu budžetu.

Tā kā LOSP ir Eiropas Piena asociācijas biedrs, kas apvieno un aizstāv Eiropas Savienības piena ražotāju intereses, organizācijas pārstāvji šogad aktīvi piedalījušies dažāda mēroga sanāksmēs un konferencēs, kurās diskutēts par to, kā panākt uz nākotni vērstu un ilgtspējīgu piena ražošanu, kas ļautu lauksaimniekam nopelnīt pienācīgu dzīves līmeni.

2019. gada misijas

LOSP sola turpināt darbu, lai aizstāvētu vietējos ražotājus un cīnītos ar ēnu ekonomiku. Tiek uzturētas sarunas ar atbildīgajām institūcijām, lai risinātu jautājumu par esošo situāciju un kontrolēm tirgos, par importa un vietējās produkcijas īpatsvaru nesakritību, kas liecina, ka liela daļa produkcijas tiek ievesta bez nodokļiem. Organizācija gadiem cīnās ar ievestās produkcijas uzdošanu par pašu saražoto lauksaimniecības produkciju, pilnas informācijas nenorādīšanu tirgošanās vietā par tirgošanās dalībnieku, pārtikas aprites noteikumu neievērošanu, cenas norādīšanu bez PVN un kases aparātu neizmantošanu. Tāpēc LOSP joprojām pastāv uz elektronisko pavadzīmju sistēmas ieviešanu Latvijā, lai pircējiem nodrošinātu kvalitatīvu un pieejamu vietējo produkciju.

Vēl viens nākotnes mērķis organizācijai ir turpināt vērtēt samazinātās PVN likmes augļiem, ogām un dārzeņiem rezultatīvos rādītājus, paralēli pierādot un panākot samazinātas PVN likmes ieviešanu arī gaļas un piena produktiem, jo tas ir viens no galvenajiem instrumentiem, lai nosargātu ražotāju produkcijas īpatsvara noturēšanu vietējā tirgū.

Tāpat tiks turpināts LOSP darbs, lai Latvijai panāktu labāku ES finansējuma sadali un nosacījumus nākotnes Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) ietvaros. Organizācija norāda, ka neatbalsta Komisijas piedāvāto KLP finansējuma samazinājumu, jo KLP finansējums finanšu periodā 2021.-2027. gadā samazināsies par 5%, lai gan izaicinājumi un sabiedrības prasības pret lauksaimniekiem pieaug. Arī Komisijas piedāvājums daudzgadu finanšu periodam (2021-2027) paredz, ka Latvija saņems tikai 77% jeb 202 EUR/ha. LOSP sola turpināt cīņu par savu pozīciju: tiešajiem maksājumiem jābūt vienādiem visās ES dalībvalstīs, novēršot tiešo maksājumu atbalsta atšķirības starp ES dalībvalstīm.

Ņemot vērā aizvien pieaugošās darbaspēka problēmas lauksaimniecības nozarē, LOSP turpinās aizstāvēt īpašos noteikumus sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanai. Organizācija uzskata, ka šāds sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir būtisks un jāsaglabā, turklāt tas ir nepieciešams arī citās lauksaimniecības nozarēs, piemēram, graudkopībā, sezonas darbiem, tādiem, kā akmeņu lasīšana un sēklu lauku ravēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!