Foto: LETA

Straujā piena iepirkuma cenu krituma dēļ gan Eiropā, gan Latvijā šobrīd veidojas kritiska situācija piena nozarē, piektdien sēdē secinājuši Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Piena grupas pārstāvji, kuri vienojušies par vairākiem iespējamiem problēmas risinājumiem, tostarp lūgt valdībai samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai, portālu "Delfi" informēja LOSP.

LOSP Piena grupas sanāksmes dalībnieki uzskata, ka zemnieku saimniecībās saražotā piena iepirkuma cenu samazinājums ir satraucošs. Augstākā piena cena aprīļa pēdējās dienās bija 22 santīmi par litru, bet kritiskā robeža ir 20 santīmi par litru. "Piena ražotāji šo skaitli uzskata par "sarkano līniju", kuru pārkāpjot ir gatavi arī aktīvākām sava viedokļa paušanas metodēm," paziņojumā medijiem norāda LOSP.

LOSP Piena grupas pārstāvji situācijas risināšanai nozarē lēmuši tuvākajā laikā uz tikšanos aicināt finanšu ministru Andri Vilku (V), lai runātu par vairākiem iespējamajiem risinājumiem, piemēram, padarīt nodokļu sistēmu "elastīgāku un iedarbīgu šādās krīzes situācijās", atvieglot nosacījumus piena pārstrādātājiem nodokļu samaksā, neaplikt subsīdijas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, samazināt PVN pārtikai, kas jau ir aktualizēta publiskajā telpā.

LOSP Piena grupa uzskata, ka "valsts uzdevums šobrīd būtu īpaši atbalstīt lauksaimniekus, lai saglabātu ganāmpulkus, piena pārstrādi un līdz ar to – darba vietas un labvēlīgākus nosacījumus arī patērētājiem. "Tirgus svārstību gadījumos visas sabiedrības intereses arī valsts pienākums ir palīdzēt pārstrādātājiem, lai zemniekam tiktu nodrošināta pienācīga samaksa par pienu un valstij nesamazinātos darba vietas un nodokļu ieņēmumi," norāda LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Savukārt LOSP Piena grupas vadītāja Ligita Silaraupa akcentē – "šobrīd ir jādara viss iespējamais, lai mazinātu tuvojošās krīzes sekas, neļaujot tai nemaz iestāties".

"Mēs labi atceramies 2009. gadu, kad zemnieki brauca ar kannām pa pagalmiem un tirgoja pienu, lai tikai izdzīvotu. Patērētājs ieguva lētāku produktu, bet patiesībā ieguvēju nemaz nebija – valsts nesaņēma adekvātus nodokļus, zemniekiem bija papildus darbs šo pienu kaut kur vest, un objektīvu iemeslu dēļ ne vienmēr tika ievērots kvalitātes prasību nodrošinājums. Nozare izdzīvoja, bet samazinājās piensaimniecību skaits un darbavietas, daļa cilvēku devās lūgt pabalstus, daļa – devās uz ārzemēm. Ļoti negribētos piedzīvot "pelēkā tirgus" atgriešanos nozarē, tāpēc jāmeklē pasākumi tagad un tūlīt, lai no tā izvairītos," pauž Silaraupa.

Jau vēstīts, ka Latvijas piena pārstrādātājus apvienojošā Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) šīs nedēļas sākumā savā gadskārtējā kongresā nolēma aicināt valdību un parlamentu samazināt PVN likmi piena produktiem. Tas LPCS ieskatā nepieciešams, lai palielinātu iespēju iedzīvotājiem iegādāties piena produktus un pasargātu zemniekus no zaudējumiem.

Finanšu ministrija piedāvās jau šī gada vidū samazināt PVN pamatlikmi no 22% līdz 21%, bet nākamgad arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi no pašreizējiem 25% līdz 24%. Tikmēr koalīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK cīņā ar inflāciju rosinās noteikt samazināto 12% PVN likmi pārtikas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!