Foto: LETA
Tirgotāji uzskata, ka pašreizējo ierobežojumu saglabāšana rezultēsies ar lielāku drūzmēšanos veikalos pirmssvētku periodā, kad iedzīvotāji dosies pirkt dāvanas saviem tuviniekiem, tāpēc aicina atļaut strādāt visiem veikaliem arī brīvdienās. Tirgotāji arī aicina atcelt kvadratūras ierobežojumus veikaliem, kas strādā zaļajā režīmā, bet tiem, kas strādā sarkanajā režīmā, tos samazināt. Tas sekmētu lielāku cilvēku izkliedi un mazinātu rindas arī ārpus veikaliem, norāda Latvijas Tirgotāju asociācijā.

Pēc LTA apkopotiem datiem, nekur citur Eiropā nav šādu ierobežojumu - 25 m2 uz vienu pircēju. Piemēram, Šveicē, Maltā, Somijā, Norvēgijā, Īrijā kvadrātmetru ierobežojumu nav vispār, Igaunijā, Francijā, Vācijā u.c. valstīs tie ir noteikti līdz 10 m2, Polijā, Lietuvā, Čehijā, Austrijā – 15 m2.

Pašreizēja situācijā epidemioloģiski nedrošajā vidē jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai vienai personai nodrošinātu ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās iekštelpu platības. Tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, norāda LTA.

Latvijas Tirgotāju asociācijas piedāvājums: veikaliem ar platību līdz 150 0m2, kas strādā sarkanajā režīmā noteikt 10 m2 uz vienu apmeklētāju, ar platību virs 1500 m2 - 15m2. Zaļajā režīmā strādājošiem veikaliem ar platību līdz 1500 atcelt m2 ierobežojumu uz vienu apmeklētāju (saglabājot prasību par 2 m distances ievērošanu), veikaliem ar platību virs 1500 m2 samazināt uz 10m2 vienam apmeklētājam.

LTA atgādina, ka mazajiem Latvijas tirgotājiem 25m2 ierobežojums faktiski nozīmē strādāt bez peļņas. Jāņem vērā fakts, ka tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs. Tirgotājam jānodrošina, ka netiek pārsniegts maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits, šajā gadījumā viens apmeklētājs, kas nozīmē liekas papildus izmaksas kontrolei. Uz tirdzniecības vietu, un tajā strādājošajiem tiek vērsta nevajadzīga agresija un konfliktsituācijas.

“Šo gadu laikā, tirgotāji ir pieradījuši, ka spēj izpildīt visas valdības noteiktās drošības prasības un spēj nodrošināt darbības nepārtrauktību, lai nodrošinātu pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces. Tuvojoties ziemas sezonai un gaisa temperatūrai pazeminoties ārā kļūst arvien aukstāks, priekšā ir vairāki mēneši auksta laika un cilvēkiem stāvot rindās ārpusē, nozīmē veicināt saaukstēšanās un saslimstības pieaugumu” saka Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, piebilstot, ka vecākiem cilvēkiem un invalīdiem grūtāk iepirkties, jo ilgāka gaidīšana līdz pirkuma pabeigšanai.

Lai starp klientiem saprātīgi nodrošinātu distances ievērošanu, pietiek ar 10 m2 uz vienu klientu.

Pēc tirgotāju pārstāvju teiktā, apgrozījuma kritums veikaliem, kas strādā zaļajā režīmā, ir līdz 40%. Veikalos, kas strādā sarkanajā režīmā, ir vērojams apgrozījuma kāpums, taču tas nekompensē kritumu veikalu tīklu “zaļajos” veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!