Foto: LETA

Uzņēmums "Rimi Latvia" izstājas no Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA), jo LTA atkārtoti paudusi viedokli par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas ietekmi uz tirgotājiem, kas atšķiras no "Rimi Latvia" uzskatiem un uzņēmējdarbības prakses, portālu "Delfi" informēja "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

"Rimi" nav pieņemami LTA paziņojumi par it kā gaidāmo cenu pieaugumu pēc PVN likmes samazināšanas no 1.jūlija. "Rimi" veikalos jau no piektdienas notiek pakāpeniska cenu pazemināšana, kas noslēgsies līdz ar PVN likmes maiņu 1.jūlijā.

"Rimi", parakstot sadarbības memorandu ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), apņēmās samazināt produktu cenas veikalu plauktos atbilstoši PVN likmes samazinājumam. "Esam rūpīgi gatavojušies, lai tas varētu notikt, un esam neizpratnē, kādēļ LTA nolēmusi diskreditēt šo pozitīvo signālu Latvijas ekonomikai," skaidro "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

"Rimi Latvia" ir vairāku asociāciju, tai skaitā Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) biedrs, un arī turpmāk sola būt konstruktīvs sadarbības partneris valsts institūcijām.

Savukārt veikalu tīkla "Maxima" preses sekretārs Ivars Andiņš portālu "Delfi"  informēja, ka arī viņa pārstāvētais uzņēmums kategoriski nepiekrīt LTA paziņojumam un lems par izstāšanos no šīs organizācijas.

"Vismaz mūsu veikalu sakarā viennozīmīgi skaidrs un esam to publiski paziņojuši, ka cenas "Maxima" veikalos pēc PVN pazemināšanas tiks pazeminātas. Iespējams gan, ka LTA zina citus veikalus, kur tās patiešām augs, taču tad arī to vajadzētu atklāti darīt zināmu sabiedrībai. Slikti, ka šāds LTA paziņojums būtībā maldina sabiedrību, kas LTA joprojām, iespējams, uztver kā organizāciju, kas pārstāv Latvijas tirgotāju lielākās daļas viedokli. Tāpēc tikai likumsakarīgi, ka jau tuvākajās dienās lemsim, vai turpmāk vairs lietderīgi atrasties LTA vai arī no tās izstāsimies. Pašlaik izskatās, ka vairāk argumentu ir par aiziešanu no šīs organizācijas," sacīja Andiņš.

Jau vēstīts, ja no 1.jūlija PVN likmi Latvijā samazinās no 22% līdz 21%. Pirms tam valdība vienojās ar tirgotājiem par attiecīgu cenu samazināšanu.

Savukārt LTA iepriekš norādīja, ka saistībā ar PVN samazināšanu tirgotājiem radīsies ļoti lielas izmaksas – visi vajadzīgie pasākumi tirgotājiem izmaksās 8,7 miljonus latu un to atpelnīšana izraisīs nelielu cenu kāpumu. Līdz ar PVN samazināšanu tirgotājiem būs jāpārprogrammē grāmatvedības un kases aparātu sistēmas. Tāpat būs jāpārceno preces. LTA skaidroja, ka daļa tirgotāju pārtikas cenas varētu samazināt uzreiz pēc 1.jūlija, kad stāsies spēkā samazinātā PVN likme, bet citi vēlāk, kad būs atpelnījuši saistītos izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!