Foto: Pixabay

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina Ministru kabinetu atbalstīt Ekonomikas ministrijas priekšlikumu par grozījumiem rīkojumā, kas paredz no 2021.gada 10.decembra atļaut strādāt tirdzniecības centriem zaļajā režīmā arī brīvdienās un svētku dienās, informē LTRK.

LTRK ieskatā, ir jāņem vērā jau gūtā pieredze ar situāciju pavasarī, kad, ierobežojot lielāku tirdzniecības vietu darbību, tika veicināta cilvēku mobilitāte uz tām tirdzniecības vietām, kas attiecīgajā brīdī varēja strādāt, veidojot nesamērīgas proporcijas starp cilvēku skaitu veikalā un rindām pie veikaliem ārpusē.

"Grozījumi rīkojumā ir īpaši aktuāli pirmssvētku laikā, kad cilvēki meklēs un pirks dāvanas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam. Tas ir neizbēgami, ka šāds pieprasījums būs, bet pie esošajiem ierobežojumiem, tas notiks nelielās tirdzniecības vietās, veidojot rindas un drūzmu, kur arī Covid-19 rodas. Faktiski, vienīgā alternatīva, kas valdībai ir, neveicot grozījumus - atcelt Ziemassvētkus un Jauno gadu," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Lielākā problēma ar iepirkšanos no epidemioloģiskā viedokļa ir cilvēku drūzmēšanās riski. Tos var novērst, izkliedējot cilvēku plūsmas laikā un telpā. Jo lielāks tirdzniecības centrs un ilgāks tā darba laiks, jo mazāki drūzmēšanās riski. Tādēļ ir īpaši svarīgi, lai pirmssvēku dienās neveidojas cilvēku drūzmēšanās, piemēram, piektdienu vakaros pie lieliem tirdzniecības centriem, bet gan cilvēki zinātu, ka var iepirkties jebkurā sev ērtā laikā, arī brīvdienās un svētku dienās," norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

"Ierobežojumi, kas skar zaļo režīmu, kad drīkst strādāt tikai pirmās nepietiekamības preces brīvdienās un svētku dienās ir tirgus kropļošanas pazīmes, jo tie nomniekiem vai tirgotājiem, kas atrodas ārpus tirdzniecības centriem, var tirgot bez ierobežojumiem. Tāpat sestdienās un svētdienās cieš arī pārtikas un pārējie tirgotāji dēļ tā, ka pārējais segments nevar strādāt. Gribu atgādināt, ka reģionu tirdzniecības centri, īpaši jau tagad ziemā, ir nepieciešami cilvēkiem, kam nav iespējas braukt uz lielpilsētu iegādāties nepieciešamās preces,", komentē tirdzniecības centra "Dauga" valdes priekšsēdētājs Edgars Kapusts.

"Iespēju strādāt brīvdienās lūdzam valdībai arī tāpēc, lai Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku dāvanas pirktu mūsu valstī, nevis sildot Lietuvas vai Igaunijas ekonomikas. Šobrīd epidemioloģiski drošā vidē varam apkalpot līdz pat 50% vairāk klientu. "Galerija Centrs arī ļoti asi izjūt to, ka nenotiek tradicionāli Ziemassvētku tirdziņi, kā rezultātā Vecrīga ir mazāk pievilcīga gan vietējiem iedzīvotājiem gan ārzemju tūristiem," norāda "Galerija Centrs" vadītāja Iveta Priedīte.

Papildus minētajam, LTRK aicina pārskatīt arī tirdzniecības centru darba laika ierobežojumus, atceļot šī brīža noteikto, kad tirdzniecības centri drīkst strādāt līdz plkst. 21.00, kas īpaši aktuāli ir ēdināšanas nozares uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!