Foto: LETA

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu reformas atlikšana par gadu ir pozitīvs lēmums, norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš stāstīja, ka šāds solis vērtējams pozitīvi, ņemot vērā, ka reforma balstīta uz līdzīgiem principiem, kādi bija pamatā izmaiņām AS "Sadales tīkls" tarifos, kas uzņēmējos raisīja negācijas un norādīja uz daudz risināmu problēmu.

Endziņš pauda, ka atbilstoši Ekonomikas ministrijas prognozēm no reformas būs ieguvēji un zaudētāji, taču LTRK nav guvusi pietiekamu pārliecību, kā tā ietekmēs konkrētu uzņēmumu profilus. Piemēram, neesot skaidra ietekme uz mašīnbūves un metālapstrādes jomu.

Pēc viņa teiktā, pozitīvs efekts būs pašiem energoietilpīgākajiem uzņēmumiem, kas ļoti efektīvi noslogo jaudas, piemēram, strādājot 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, taču ne visi ir tādi.

Endziņš apliecināja, ka reformas atlikšana dos vairāk laika aprēķinu iegūšanai un kādu korekciju ieviešanai, ja tādas būs vajadzīgas.

Vēstīts, ka grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra, varētu stāties spēkā 2018. gadā, nevis 2017. gadā, kā plānots iepriekš. Šāda vienošanās panākta starp koalīcijas partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!