Foto: Pexels

Līdz ar minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) ieviešanu, kas stājās spēkā šī gada 1. jūlijā, uzņēmumi sāk plānot darbinieku atlaišanu, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedru aptauja.

23% aptaujāto uzņēmumu plāno darbiniekus sākt atlaist jau tuvākajā laikā, tādējādi risinot situāciju, kad uzņēmumā ir nodarbināti cilvēki, kuru atalgojums nesasniedz minimālo iemaksu objektu - 1500 eiro ceturksnī vai 500 eiro mēnesī. Vairāki uzņēmumi darbiniekus jau ir atlaiduši.

Lielākajai daļai - 64% no atbildes sniegušajiem uzņēmumiem - tiek nodarbinātas personas, kuru atalgojums nesasniedz minimālo iemaksu objektu. 23% aptaujāto uzņēmumu plāno tuvākajā laika darbiniekus atlaist, tādējādi risinot situāciju, ja uzņēmumā ir nodarbināti cilvēki, kuru atalgojums nesasniedz minimālo iemaksu objektu - 1500 eiro ceturksnī vai 500 eiro mēnesī. 9% respondentu plāno situāciju risināt, palielinot darbinieku darba slodzi, 9% - maksāt starpību starp darba algu un minimālo iemaksu objektu, 4% - darbiniekus no nepilna darba laika pārcelt uz pilna laika darbu, bet 4% - palielināt darbinieku atalgojumu līdz minimālajam iemaksu objektam. 15% respondentu šobrīd vēl nav konkrētu risinājumu.

LTRK biedrs, SIA "Sofius" vadītājs Ivars Krampis - Vanags stāsta, ka uzņēmums minimālo VSAOI iemaksu dēļ jau ir bijis spiests atlaist vienu darbinieku. "Mēs vienojāmies par darba attiecību izbeigšanu, jo kopējā slodze, ko darbinieks veica bija zema. Kopumā alga bija rēķināta uz 1000 eiro (bruto) par pilnu slodzi, bet mazās slodzes dēļ, tā bija aptuveni 400 eiro (bruto)," teic Krampis - Vanags. Līdz šim uzņēmums neregulāri, bet labprāt izmantoja praktikantus dažādu vienkāršāku uzdevumu veikšanai.

"Jauniešiem, kuriem šī ir pirmā darba pieredze, ir daudz jāapgūst un viņu darba produktivitāte ir zema. Viņi to saprot un ir gatavi strādāt daļēju slodzi, lai piepelnītos un praktizētos. Šobrīd uzņēmumam tas nav izdevīgi minimālo VSAOI dēļ Tāpēc mēs izvairāmies piesaistīt jauniešus un citus daļējas slodzes darbiniekus, bet meklējam ārpakalpojumus, " klāsta Krampis - Vanags.

LTRK, ievērojot iepriekš pausto pozīciju par nepieciešamību veikt kļūdu labojumu ar 2021. gada 1. jūliju ievestajā minimālo VSAOI sistēmā, kā arī pārcelt tās spēkā stāšanās termiņu, ir iesniegusi Finanšu ministrijā (FM) grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Arī 70% aptaujāto LTRK biedru uzskata, ka minimālo VSAOI ieviešanu no šī gada 1. jūlija būtu bijis jāatliek.

LTRK biedru aptaujā piedalījās 220 respondenti – dažādu nozaru un lieluma uzņēmumu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!