Foto: LETA

Lai arī Baltkrievija nav ļoti liels Latvijas eksporta tirgus, tomēr sankcijas pret šo kaimiņvalsti dažus no mūsu valsts uzņēmumiem nostāda ļoti sarežģītā situācijā, aģentūrai LETA atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas uzņēmumi pārsvarā eksportē uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tomēr daļa uzņēmēju strādā arī Baltkrievijas tirgū. "Baltkrievija ir kaimiņvalsts, un, ja neņem vērā politisko fonu, tad, protams, ar kaimiņiem ir normāli sadarboties. Tā ir labo lietu kārtība, kā tas notiek pasaulē - kaimiņvalstis savstarpēji tirgojas," sacīja Rostovskis.

LTRK prezidents pauda, ka uzņēmējiem no viņu skatu punkta jebkuras sankcijas nepatīk, jo ir apgrūtināta biznesa vide. "Tomēr mēs dzīvojam reālā pasaulē un saprotam situāciju. Tas tā vispārīgi runājot. Protams, ka ir uzņēmēji, kas tiešā veidā darbojas ar Baltkrieviju, un viņiem viss pašreiz ieiet ļoti sarežģītā situācijā," teica Rostovskis, konkrētus uzņēmumus gan neminot.

Viņš atzina, ka no biznesa viedokļa uzņēmēji gribot, lai diplomātija tomēr spēlē virsroku. Tai pat laikā Rostovskis uzsvēra, ka uzņēmējiem, kuri darbojas politiski vai citā veidā riskantos tirgos, ar šiem riskiem ir jārēķinās un jāsaprot, kā tos vadīt. "Protams, ir politiskās emocijas, bet pasaule iet uz priekšu. Bieži vien racionālā līmenī darbība biznesā turpinās. Visiem nebūs vienādi, to, kā būs, mēs varēsim novērtēt pēc laika," pauda Rostovskis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka aptuveni pirms 10-15 gadiem ES eksporta tirgus daļa Latvijai nebija tik liela, un biznesa komūna lielā mērā šo gadu laikā tam ir spējusi pielāgoties, tomēr, pēc Rostovska dēļ, esot virkne jomu, kur iespējas objektīvi esot plašākas nekā ES.

Jau vēstīts, ka Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus Eiropas Savienības (ES) gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome šādi atbildēja uz pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas tika veikta ar mērķi aizturēt Baltkrievijas opozīcijas žurnālistu.

Reaģējot uz minēto notikumu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Saistībā ar to Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis pirmdien izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti. Savukārt reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM informēja Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!