Foto: LETA

Neskatoties uz Rīgas brīvostas valdes locekļu solījumiem, ka vērienīgais līgums par Spilves pļavu iznomāšanu netiks noslēgts, kamēr atzinumu nebūs snieguši neatkarīgi auditori un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), līgums tomēr parakstīts, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Raidījums vēsta, ka līgums parakstīts šonedēļ un brīvostas valde par to visticamākais nav tikusi informēta, norāda "de facto". Līgumu parakstījis brīvostas pārvaldnieka vietnieks nedēļā, kad darbā atgriezies pats pārvaldnieks Loginovs.

Rīgas brīvostas valdes locekļi par vērienīgo Spilves pļavu iznomāšanas līgumu šonedēļ sprieda jau ceturto reizi. Pagājušā gada nogalē, iebilstot vien diviem locekļiem, brīvostas valde ļāva 166 hektārus brīvostas zemes iznomāt tikai pagājušogad reģistrētai kompānijai, kuras īpašnieki reģistrēti Singapūrā. Vēlāk izrādījās, ka uzņēmuma īpašnieki saistīti ar brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Brīvosta solīja neparakstīt līgumu, kamēr nebūs skaidrības, vai Loginovs nav nonācis interešu konfliktā. Pagaidām auditori tā arī nav atrasti, bet KNAB tikai sācis pārbaudi un atzinumu vēl nav devis.
Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks raidījumam apgalvoja, ka līgums nav parakstīts un valde sagaida ziņas no KNAB, lai lemtu par līguma likteni.

Arī citi "de facto" uzrunātie brīvostas valdes locekļi apgalvoja, ka nav zinājuši, ka līgums tomēr parakstīs. "Es to no jums uzzinu. Šajā gadījumā mums valdes sēdē šāda informācija nebija," sacīja finanšu ministra pārstāvis Rīgas brīvostas valde Ēriks Škapars (V).

"Man šobrīd ir grūti ticēt tam, ko jūs sakāt," pēc brīvostas valdes sēdes sacīja tās jaunieceltā locekle, Vides un reģionālās attīstības ministra pārstāve Inga Antāne (ZRP), piebilstot, ka "man ļoti grūti ir komentēt, es tiešām nezinu, vai ir parakstīts šāds līgums, jo man tāds nav ticis uzrādīts, es neesmu redzējusi,."

Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs (SC) raidījumam vairākkārt uzsvēris, ka "līgumu nevar lauzt, jo līgums nav noslēgts".

Par līguma parakstīšanu Ušakovs esot uzzinājis no "de facto" un TV kameras priekšā līguma parakstīšanas faktu viņam apstiprināja arī brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. "Pamatojoties uz KNAB pieprasījuma, līgums tika parakstīts un aizsūtīts, savādāk nav līguma nav lietas," viņš paskaidroja. "KNAB prasa līgumu, līgums var būt tikai parakstīts. Ja viņš nav parakstīts, taču līguma nav," viņš norādīja.

Tikmēr Loginovs uzskata, ka nav pārkāpis likumu, slēpjoties aiz Singapūrā reģistrēta uzņēmuma kļūstot par vienu no zemes nomniekiem paša vadītājā brīvostā.

Loginovs sola atklāt ziņas, kas ir patiesie Spilves pļavu nomnieki un kādi ir to plāni, pagaidām viņš detalizētas ziņas nesniedz. Tikai vēlreiz apliecina, ka ir viens no īpašniekiem Singapūrā reģistrētai kompānijai "Valhalla Commodities Investments". Viņš arī atzīst, ka īsti taisnībai neatbilst apgalvojums, ko potenciālie zemes nomnieki bija norādījuši iesniegumā brīvostai, ka minētā "Valhalla" ir viens no vadošajiem eksporta loģistikas zonu attīstītājiem Eiropā un Āzijā. Kā skaidroja Loginovs, tad "vadošais uzņēmums ir viena lieta, bet tā uzņēmuma īpašnieki un tas otrs gals, nu tie ir pazīstami un kā saka, turīgi cilvēki, kas var noorganizēt šo te pasākumu, galvenais, ka tas pasākums var būt reāls."

60% Singapūrā reģistrētā uzņēmuma daļu pieder kādai Panamā reģistrētai ofšora kompānijai. Kas ir šīs personas, kas slēpjas aiz Panamā reģistrētā ofšora, Loginovs neatklāj. Viņš arī pagaidām neatklāj savus pārējos darījumus, taču nenoliedz, ka tādi pagājušogad bijuši vairāki un tos varēšot ieraudzīt viņa amatpersonas deklarācijā. Ar Rīgas brīvostu saistīts esot tikai viens darījums – Spilves pļavu noma.

Loginovs apgalvo, ka apzināti sākotnēji nav informējis valdes locekļus, ka viņam pieder iespējamais brīvostas zemju nomnieks. Viņš arī norāda - "ja kādam nepatiks, ja būs arguments, ka es tur esmu, tad es pārdodu, ja nepatiks tas projekts vispār, tad es ar to projektu iešu uz Tallinu."

Jau ziņots, ka valdība februāra vidū pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža priekšlikuma atbrīvoja no amata ZZS biedru, Rīgas brīvostas priekšsēdētāja vietnieku Silenieku, kas līdz tam bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis brīvostā. Silenieks bija balsojis par strīdīgu ostai piederošo Spilvas pļavu zemes nomas līgumu.

Pie šī līguma ticis Rīgas brīvostas pārvaldniekam Loginovam daļēji piederošs uzņēmums , priekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Par zemes nomas līgumu Brīvostas valdē balsojis arī Finanšu ministrijas pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ēriks Škapars. Viņu gan nav plānots atbrīvot no ieņemamā amata, jo FM nav bažu, ka bijušais "Jaunā laika" ģenerālsekretārs un pašreizējais "Vienotības" bloka deputāts Rīgas domē Škapars, nespētu ostas valdē nodrošināt "ministrijas pozīciju".

Savukārt ZRP virzītais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pieļauj iespēju nomainīt Ekonomikas ministrijas pārstāvi Rīgas ostā, "Vienotības" biedru Olafu Pulku. Pavļuts uzskata, ka Pulks nepietiekami pārstāv valsts intereses Rīgas brīvostā, jo, lai arī viņš balsoja pret Rīgas brīvostas zemes Spilves pļavās iznomāšanu ar Loginovu saistītam uzņēmumam, tomēr sākotnēji esot pretojies šādai EM pozīcijai.

Valstij lielāko ostu valdēs ir četri pārstāvji, kurus iepriekš amatam izvirza Satiksmes ministrijas, FM, VARAM un EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!