Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopumā Latvijā šogad cenu kāpums pārtikai netiek prognozēts, žurnālistiem trešdien teica Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa sacīja ka cenu līmenis kopumā pārtikai saglabāsies pašreizējā līmenī vai pat samazināsies. Gulbe gan piebilda, ka cenu pieaugums varētu būt atsevišķiem pārtikas produktiem, piemēram, kafijai.

Gulbe atzina, ka līdz ar iespējamiem risinājumiem Grieķijas problēmām, kā arī naftas cenu kritumu pasaulē un labu ražu, ko pagaidām nav ietekmējušas kādas dabas katastrofas, ļoti krass pamatproduktu cenu kāpums netiek prognozēts, jo kopējais piedāvājums tiek paredzēts salīdzinoši augsts. Gulbe gan piemetināja, ka šogad globālā pārtikas produktu importa kopvērtība samazināsies par 5%. "Iepriekš šī pārtikas importa kopvērtība pieauga, taču prognozēts, ka šogad tā varētu samazināties par 5%, kas arī ir faktors, kādēļ šogad pārtikas produktu cenu pieaugums nav gaidāms," paskaidroja LTVC vadītāja.

Tāpat viņa norādīja, ka gaļas produktiem cenas var nedaudz samazināties. "Cūkgaļai ir lielāks ražošanas pieaugums, un līdz ar to tā ir vienīgā, par kuru tiek runāts, ka tās cena pasaulē varētu samazināties vai nepieaugt," klāstīja Gulbe un piebilda, ka līdz ar pašreizējām cūkgaļas cenām normalizējusies situācija cūkgaļas tirgū. "Ja iepriekšējos gados cūku audzētājiem, kuriem pašiem nebija lopbarības, ražošanas izmaksas bija lielākas par ieņēmumiem no pārdotās gaļas, tad tagad cenas ir salīdzinoši augstas," pavēstīja Gulbe un piemetināja, ka cenas uz pāris dienām nokritās Krievijas cūku tirgus aizvēršanas dēļ. Tāpat viņa pastāstīja, ka pašlaik cūkgaļas cenas ir augstākās pēdējo triju gadu laikā, kas cūku audzētājiem ļauj labi nopelnīt.

Gulbe prognozēja, ka šogad graudu piedāvājums pārsniegs pieprasījumu un graudu krājumi palielināsies. "Graudiem pēdējās divas sezonas cenas ir ļoti augstas, un, lai gan bija kritums, taču krituma zemākais punkts bija tāds, kāds pirms dažiem gadiem nav bijis pats augstākais. Taču cenu kāpums netiek prognozēts, jo ražošana palielinās un tiek prognozēts, ka šogad varētu tikt sasniegts viens no rekordlīmeņiem," teica Gulbe un cenu kāpumu prognozēja tikai rupjajiem graudiem. "Kviešu krājumi ir pieteikami lieli un vēl aizvien palielinās, līdz ar to cenu pieaugums netiek prognozēts, taču cenas varētu kāpt rupjajiem graudiem. Rīsiem cena samazināsies, jo ražošana stipri pārsniedz patēriņu un krājumi ir stipri lieli. Rupjie graudi ir tie, kam tiek prognozēts cenu pieaugums," sacīja LTVC vadītāja.

Tāpat viņa atzina, ka šogad Latvijā ziemāji ir pārziemojuši ļoti labi, kas liek cerēt uz lielām ražām, taču pastāv risks - ja ziemāji nebūs mēsloti ar sabalansētu mēslojumu, tad graudiem varētu nebūt pārtikas kvalitātes.

Savukārt, vērtējot sēklu un eļļu cenas, Gulbe norādīja, ka, neskatoties uz sojas un saulespuķu eļļas deficītu, taukvielu cenas nemainīsies. "Sēklu ražošana visā pasaulē samazināsies līdz zemākajam līmenim pēdējo triju gadu laikā un arī eļļas ražošana samazināsies, bet tiek prognozēts, ka sojas un saulespuķu eļļas deficīts tiks kompensēts ar palmu eļļu. Līdz ar to cenām nevajadzētu mainīsies," pieļāva LTVC pārstāve.

Pēc viņas sniegtās informācijas, šogad samazināsies arī cukura cenas. "Cukuram pirms trim gadiem bija ļoti augsta cena, un cukurniedru cukurs tika aizstāts ar cietes saldinātājiem, kas ir lētāk. Pašlaik tiek prognozēts, ka patēriņš pieaugs, jo ražošanas apmēri pasaulē varētu pieaugt par 5%, bet krājumi varētu palielināties par 10%, un šī ir grupa, kur tiek prognozēts cenu samazinājums," sacīja Gulbe.

Savukārt produkts, kam diezgan skaidri tiek prognozēts cenu palielinājums, ir kafija. "Kafijas ražošana tiek prognozēta zemāka, patēriņš prognozēts ar pieaugumu, līdz ar to cenas tiek prognozētas augšupejošas," klāstīja Gulbe, taču piebilda, ka kafijas cenu dēļ samazinās kafijas patēriņš. "Tajās valstīs, kas kafijas produktus lieto ļoti daudz, - Itālijā un Spānijā - saistībā ar finanšu krīzi kafijas patēriņš ir samazinājies, kas ietekmē kafijas tirgu. Tāpat attīstības valstīs kafijas cenu kāpuma dēļ tās lietojums ir samazinājies," atzina Gulbe. Savukārt kakao cenas šogad varētu saglabāties iepriekšējā līmenī vai arī nedaudz samazināties, līdz ar to šokolādes izstrādājumiem netiek prognozēts cenu pieaugums.

"Runājot par augļiem, liels cenu kāpums nav bijis, tomēr gan apelsīnu, gan banānu cenas, neskatoties uz cenu maiņu, tomēr iet uz augšu, it īpaši banāniem," uzsvēra Gulbe un piemetināja, ka, pētot augļu tirgu, Latvijā ir vērojami atsevišķi reģioni, kur augļu koki ir cietuši no bojājumiem. "Latvijā ir reģioni, kur augļu koki ir cietuši no sala bojājumiem, taču Latvija nav tā, kas var noteikt augļu cenas reģionā. Ja Polijā būs lēti, ja Holandē būs lēti, tad, neskatoties uz to, vai mums ir raža, cenas arī pie mums būs zemas," norādīja LTVC pārstāve.

Tāpat viņa piebilda, ka industriālo piena produktu - piena un siera - cenas ir stabilas.

Savukārt vērtējot cilvēku pirktspēju, viņa pavēstīja, ka pašlaik tā ir vērtējama kā pozitīva. "Jau vairāk nekā gaudu mazumtirdzniecības apgrozījums nepārtraukti pieaug. Cilvēki jūtas optimistiskāki un vairs ne tik ļoti skaita naudu, neveido uzkrājumus. Un tas varbūt ir par iemeslu tam, ka atsevišķi pārstrādes uzņēmumi, kuri jūtas lieli un stipri Latvijas tirgū, mēģinot ienākt ar jauniem produktiem un jaunām produktu līnijām, piedāvā cenu, kas ir salīdzinoši augsta. Un tā doma laikam ir, ka var gadīties, ka pircējs šādu cenu var akceptēt," sacīja Gulbe.

LTVC ir izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem.

Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai ‒ lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!