Foto: LETA
Pārtikas produktu cenas Rīgas lielveikalos gada pēdējā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, ir būtiski mainījušās, visvairāk cenas kāpušas tomātiem, gurķiem, liellopu gaļai un citām pārtikas produktiem, savukārt lētāk kļuvuši kāposti, burkāni un kartupeļi, un cenu svārstības ietekmēja arī Ziemassvētku akcijas, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra informācija.

Šī gada decembra beigās, salīdzinot ar septembri, cenas visvairāk ir augušas vietējiem tomātiem - par 192% no 1,72 latiem par kilogramu (Ls/kg) līdz 5,02 Ls/kg. Būtiski pieauga cena importa gurķiem - par 80%, importa tomātiem - par 70%, "Kellogg's" oriģinālajām pārslām - par 24%, liellopu gaļai bez kaula - par 22%, 82,5% sviestam - par 18%, 3,5% pienam - par 16%, kviešu miltiem - par 14%, olām - par 12%, kafijas krējumam - par 11%, cukuram - par 9%.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums ceturtajā ceturksnī ir bijis baltajiem galviņkāpostiem - par 73%, burkāniem - par 55%, kartupeļiem - par 38%, eļļai - par 18%, rudzu rupjmaizei - par 13%, sieram "Brie President" - par 12%, tostermaizei - par 11%, broileriem - par 5%.

"Cenu izmaiņas pēdējā ceturksnī galvenokārt noteica augļu un dārzeņu sezonālās svārstības un procesi pasaules pārtikas tirgos. Sākoties masveida vietējo dārzeņu ražai, dārzeņu cenas būtiski samazinājās. Gada beigās atkal sāka palielināties piena produktu cenas pasaulē un piena iepirkuma cenas. Tas izsauca arī nelielu cenu kāpumu Latvijā, skaidro Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Graudu cenu kāpums pasaulē ietekmēja arī olu, miltu un graudu pārslu cenas. Neskatoties uz to, ka pasaulē cukura cena ir ievērojami samazinājusies, Eiropas Savienībā tā ir kāpusi kvotētās ražošanas dēļ.

"Pirms Ziemassvētkiem veikalos bija ļoti daudz cenu akciju, kas ļāva iedzīvotājiem svētku galdu uzklāt bez būtiskiem papildu izdevumiem, kas būt bijuši, ja veikalos būtu bijušās ˝īstās˝ cenas˝," uzskata Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!