Foto: DELFI Aculiecinieks

Šogad Latvijā audzētu zemeņu cena Rīgas Centrāltirgū līdz Jāņiem bija visaugstākā, bet pēc Jāņiem - trešā augstākā pēdējo 16 gadu laikā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) informācija.

Šogad vietējās zemenes līdz pat 20.jūnijam maksāja vairāk nekā trīs latus par kilogramu, bet līdz 26.jūnijam – vairāk nekā divus latus.

Parasti zemeņu cena sarūk zem diviem latiem par kilogramu

Zemenes bija salīdzinoši dārgas 2010. gadā, jo arī tad vasaras sākums bija auksts. Pēdējo reizi, kas vidējā zemeņu cena bija mazāka par vienu latu bija 2006.gada jūlijā sākumā.

˝Vietējo zemeņu cenas ir ļoti atkarīgas no laika apstākļiem. Šogad zemeņu sezona sākās salīdzinoši vēlu, un šobrīd ir tās kulminācija, jo pagājušās nedēļas saulainas un karstais laiks paātrināja zemeņu nogatavošanos, jo tās zemenes, kas vēsā un mākoņainā laikā gatavojas divas dienas, bija nogatavojušās dienas laikā. Tāpēc pagājušajā nedēļā tirgū nonāca liels apjoms zemeņu. Pavisam drīz jau zemeņu daudzums samazināsies, un cenas atkal palielināsies˝, uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Jau ziņots, ka Latvijas zemeņu audzētājiem šogad padevusies nedaudz labāka zemeņu raža kā pērn, pastāstīja aptaujātie zemeņu audzētāji. Pirmās vietējās zemenes Rīgas tirgos šogad parādījās jūnija vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!