Foto: LETA

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, daudzas pasaules valstis noteikušas sankcijas pret Krievijas uzņēmumiem, organizācijām un eliti. Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, ANO, Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes, OFAC un Latvijas sankciju sarakstos iekļauti jau vairāk nekā 1340 subjekti no Krievijas.

ANO, Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes, ASV Valsts kases Ārlietu aktīvu kontroles biroja (OFAC) un arī Latvijas sankciju sarakstos ik dienu nonāk aizvien jaunas personas no Krievijas, tāpēc uzņēmējiem savu sadarbības partneru, klientu un piegādātāju izvērtēšana jāveic vēl atbildīgāk un rūpīgāk.

Esot atbildīgiem pret biznesa vidi un noteiktajām sankcijām, "Lursoft" lietotājiem līdz šā gada 15.martam tiek nodrošināta bezmaksas piekļuve AML izziņām.

AML izziņas izstrādātas, balstoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā un VID vadlīnijās noteiktajiem risku izvērtēšanas kritērijiem, tādējādi uzņēmējiem padarot vienkāršāku likumā noteikto pienākumu veikt risku novērtējumu.

AML izziņa iekļauj plašu risku izvērtējumu. Tostarp, arī šobrīd jo īpaši svarīgo uzņēmuma un ar to saistīto personu (amatpersonu, dalībnieku, patieso labuma guvēju) automatizēto pārbaudi sankciju sarakstos. AML izziņā veiktās pārbaudes balstītas uz datiem, kas publicēti pirmavotos – sankciju sarakstos, LR Uzņēmumu reģistrā u.c., – "Lursoft nodrošinot, ka informācija tiek regulāri aktualizēta. Tas esošajā situācijā ir ļoti būtiski, jo biznesa lēmumi jābalsta tikai uz aktuāliem un patiesiem datiem.

AML izziņā vienkopus izvērtētie riski:

  • Juridiskā forma;
  • Maksātnespēja;
  • Likvidācijas process;
  • Darbības apturēšana;
  • Saimnieciskās darbības apturēšana;
  • Nodokļu parādi;
  • Juridiskās adreses pārbaude;
  • Valstu riski gan uzņēmuma īpašniekiem, gan patiesajiem labuma guvējiem un to kontroles ķēdēs esošajām personām;
  • Uzņēmuma, to īpašnieku, amatpersonu, patieso labuma guvēju un to kontroles ķēdēs esoši personu pārbaude sankciju sarakstos.

Gadījumā, ja uzņēmuma darbībā būs paaugstināts risks, izziņā par to būs redzams brīdinājums. Nepieciešamības gadījumā AML izziņa nodrošina iespēju veikt padziļinātu izpēti par kādu no riska faktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!