Foto: LETA
Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi pēc restorāna "Gan Bei" gadījuma nav guvuši mācību un joprojām krāpjas ar kases aparātu sistēmām, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa sacīja, ka VID ir svarīgs sabiedrības viedoklis, konstatējot pārkāpumus, tomēr dienests nevar pakļauties tās spiedienam. "Protams, mums sabiedrības viedoklis ir ļoti svarīgs, bet mums ir jādarbojas secīgi, kā to prasa normatīvie akti, mēs nevaram pakļauties sabiedrības spiedienam, mums jāpieņem pamatoti lēmumi. Mēs esam palikuši daudz "zobaināki". Kad mēs publiski pavēstījām par šo konkrēto restorānu tīklu ["Gan Bei"], tad mums šķita, ka arī visi citi uzņēmumi sapratīs, ka joki ir mazi, sodi ir lieli un to vienkārši vairs nedrīkst darīt. Diemžēl tālākajās pārbaudēs par iejaukšanos kases aparātos un kases sistēmās mums ir nācies secināt, ka mācība nav gūta," teica Pētersone.

Pēc viņas teiktā, runa nav tikai par maziem uzņēmumiem, kuros nav neviena vai ir viens divi strādājošie. "Mēs runājam par lieliem, zināmiem uzņēmumiem. Mēs pat nesaprotam kāpēc, jo lielākoties tie nav uzņēmumi, kuri nodokļus nevarētu samaksāt. Tādēļ mēs esam spiesti pašlaik apturēt saimnieciskās darbības arī reāli strādājošiem uzņēmumiem. Mēs vairs nerunājam, ka tie varēs vienkārši pēc sodu nomaksas tikai nomainīt kases aparātus. Mēs runājam par to, ka reāli ir jāsamaksā arī nodokļi. Turklāt, ja tematiskajās pārbaudēs līdz lēmuma pieņemšanai uzņēmumam parasti ir iespējas precizēt savas nodokļu deklarācijas pat par trim iepriekšējiem gadiem, tad, konstatējot iejaukšanos kases sistēmas, mēs šādu iniciatīvu uzskatām vairs tikai par vainu mīkstinošu apstākli un nepiemērojam pašu bargāko iespējamo sodu," sacīja dienesta vadītāja.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka VID sagaida visu nodokļu nomaksu. "Un te runa nav tikai par pievienotās vērtības nodokli (PVN). Ja kases aparātā netiek reģistrēti 100 eiro, tad no šiem 100 eiro nav nomaksāts ne tikai 21% PVN, bet tie nav parādījušies arī grāmatvedības uzskaitē. Tas nozīmē, ka no ieņēmumiem netiks samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis, turklāt tā nauda kaut kur ir palikusi, jo tās nav ne kontā, ne kasē, tātad attiecīgi tā ir vai nu sadalīta aplokšņu algās, vai nu šo naudu īpašnieks vai vēl kāds ir ielicis savā kabatā, kā rezultātā nav samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un, iespējams, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tādēļ mēs par visu jau runājam kompleksi," klāstīja VID ģenerāldirektore.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka vairākos restorānos "Gan Bei", kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, pērn 10.decembrī tika veiktas kratīšanas. VID Finanšu policija toreiz skaidroja, ka krāpšanās ar nodokļiem ēdināšanas iestādēs notikusi, izmantojot kases aparātus. Uzņēmums, kurš apkalpoja kases aparātus, restorānu pārstāvjiem piegādāja zibatmiņas, kurās atradās speciāla programmatūra ar kuru palīdzību varēja mainīt kases apgrozījumu - proti - cilvēkiem tika izsniegts čeks, taču pievienotās vērtības nodoklis netika samaksāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!