Foto: DELFI.ee/Andres Putting

Viens no turīgākajiem Igaunijas cilvēkiem Oļegs Osinovskis, ko Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomās par 0,5 miljonu eiro kukuļa došanu "Latvijas dzelzceļa" bijušajam šefam Uģim Magonim, pēc padoma advokāta izvēlē vērsies pie Rīgas mēra Nila Ušakova (S).

Saskaņā ar lietai tuvu stāvošu avotu pausto, Ušakovs ieteicis sazināties ar savu partijas biedru, Saeimas deputātu Andreju Elksniņu. Viņš savukārt Osinovski "savedis" kopā ar savu kādreizējo advokātu biroja partneri Saulvedi Vārpiņu.

Ušakovs portālam "Delfi" neatbildēja, vai ieteicis igauņu uzņēmējam vērsties pie Elksniņa, tomēr atzina, ka ir ticies ar Osinovski, ko pazīst caur viņa dēlu - igauņu politiķi Jevgēniju Osinovski.

Arī Elksniņš nenoliedza, ka pazīst igauņu miljonāru, tomēr atteicās komentēt to, vai viņam palīdzējis pēc Magoņa aizturēšanas. Deputāts uzsver, ka nevienam politiķim nav pa spēkam ietekmēt kāda cilvēka advokāta izvēli.

Vārpiņš nav vienīgais Osinovska juridiskais aizstāvis Latvijā. Viņa uzņēmuma "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR) intereses aizstāv Mārtiņš Zalāns - bijušais "Latvijas Krājbankas" valdes loceklis.

Neoficiālās sarunās "Saskaņas" pārstāvji gan vērš uzmanību, ka nav itin nekā aizdomīga tajā, ka opozīcijas partijas politiķi palīdz uzņēmējam, kura rīcībā varētu būt daudz koalīcijas politiķus diskreditējošas informācijas. Viņi pauž šaubas, ka iespējamais 0,5 miljonu eiro kukulis bija paredzēts tikai Magonim un dod mājienus par saņēmējiem valdībā.

Iepriekš laikraksts "Diena" vēstīja, ka Osinovskis ir pazīstams ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, ar ko ticies, kad politiķis vēl atradās aizsardzības ministra amatā un DLRR centās vienoties par daudzmiljonu pasūtījumu no šīs ministrijas. Tāpat igaunis ticies ar "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu, kā arī viņas partijas biedru Dzintaru Zaķi.

Elksniņš jau iepriekš uzsvēris, ka viņa pazīšanās ar Osinovski saistīta ar politiķa interesi par DLRR, kas ir viens no lielākajiem darba devējiem "Saskaņas" politiķa dzimtajā Daugavpilī. Jāpiebilst, ka vietējais ziņu portāls "Gorod.lv", ko TV3 raidījums "Nekā personīga" minējis kā Elksniņa kontrolē esošu izdevumu, kopš Magoņa aizturēšanas teju nav minējis DLRR īpašnieka iespējamo saistību ar izmeklēšanu. Tā vietā medijs pievērsies, piemēram, versijai, ka Magoņa nedienas ar tiesībsargājošajām iestādēm ir izrēķināšanās par viņa ciešajām saitēm ar Krieviju.

"Gorod.lv" īpašniece ir Svetlana Udalova - Elksniņa dzīvesbiedres Anastasijas Udalovas māte, iepriekš vēstīja "Nekā personīga". 26. gadus vecā Anastasija Udalova ir valsts uzņēmuma Latvijas autoceļu uzturētājs Iepirkuma un atsavināšanas daļas vadītāja. Amatpersonas deklarācijā viņa norādījusi uzkrājumus skaidrā naudā 58 300 eiro apmērā.

Portālam "Delfi" Udalova atteicās komentēt to, vai pazīst Osinovski, tomēr noliedza jebkādas biznesa saites.

Jau ziņots, ka par Igaunijas bagātāko cilvēku uzskatītajam Oļegam Osinovskim Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) oficiāli piemērojis aizdomās turētā statusu, iepriekš vēstīja Igaunijas laikraksts "Eesti Päevaleht".

Osinovski KNAB tur aizdomās par pusmiljona eiro liela kukuļa došanu bijušajam "Latvijas Dzelzceļa" (LDz) šefam Uģim Magonim. Laikraksts vēsta, ka kukulis dots kā maksa par to, ka Osinovska kompānija varēs pārdot LDz četras lokomotīves par astoņiem miljoniem eiro. Osinovskis jau ne vienu reizi vien ticis pratināts šajā lietā un pratināšanas notikušas Latvijas vēstniecībā Tallinā.

Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!