Foto: F64

Bijušais uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis izvēlējies izmantot likumā dotās tiesības neliecināt pret sevi un līdz šim ne reizi nav sniedzis liecības, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Magonis, kurš tiek turēts aizdomās par pusmiljona eiro liela kukuļa pieņemšanu, apcietinājumā atrodas jau divus mēnešus un nākamnedēļ tiesa lems par drošības līdzekļa pārskatīšanu.

Laikraksts norāda, ka Satiksmes ministrijai (SM) līdz nākamajai nedēļai jāsagatavo Magoņa raksturojums, ko viņa advokāti plāno iesniegt tiesā.

Magoņa izredzes nākamnedēļ iznākt brīvībā gan tiekot vērtētas kā niecīgas, jo bijušais LDz šefs, izmantojot likumā dotās tiesības neliecināt pret sevi, līdz šim ne reizi nav sniedzis liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājiem. To, ka pretēji dažādām spekulācijām Magonis apcietinājumā pavadītos gandrīz divus mēnešus ir klusējis, "Dienai" apstiprinājuši vairāki par procesu informēti avoti, kuri nav pilnvaroti sniegt publiskus komentārus.

Patlaban Magonis tiek turēts aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu, bet tiek pieļauts, ka bijušā LDz vadītāja lieta var "apaugt" ar apsūdzībām par pārkāpumiem, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju, slēpjot ienākumus un nedeklarējot darījumus un dāvanas, piemēram, vairākus kratīšanā izņemtos ekskluzīvu zīmolu rokas pulksteņus, kuru vērtība pārsniedz likumā noteiktās 20 minimālās darba algas jeb 7200 eiro.

SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa apstiprināja, ka ministrijā pagājušajā piektdienā saņemts Magoņa advokātu lūgums sniegt bijušā LDz šefa raksturojumu vēlākai iesniegšanai tiesā. Ministrijas amatpersonas to sagatavošot, jo atteikt advokātu lūgumam neesot likumīga pamata, tomēr sagaidāms, ka raksturojums būs "tehnisks faktu izklāsts, turoties to kompetenču rāmī, ko SM kā LDz kapitāldaļu turētāja Magonim bija deleģējusi".

Medijs atgādina, ka kratīšanās Magoņa dzīvesvietās - privātmājās Baltezerā un Amatciemā - izņemtas lielas naudas summas un ekskluzīvu zīmolu aksesuāri, tostarp vairāki ļoti dārgi rokas pulksteņi. Avoti, kas ir informēti par izmeklēšanas apstākļiem, bet nav pilnvaroti par to publiski izteikties, apstiprinājuši, ka Magoņa dzīvesbiedre Anastasija Magone vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar sūdzībām, lai atgūtu kratīšanās izņemtos priekšmetus, un, piemēram, par vairākiem dārgiem rokas pulksteņiem norādījusi, ka tie esot sieviešu pulksteņi un nav viņas apcietinājumā esošā vīra īpašums.

No LDz amatpersonām zināms, ka dārgu zīmolu rokas pulksteņus Magonis saņēmis dāvanā arī savas 50. dzimšanas dienas svinībās Rundāles pilī, kur viesojās vairākas Krievijas valsts dzelzceļa kompānijas "Rossijskije žeļeznije dorogi" amatpersonas, arī nu jau no amata atbrīvotais kompānijas prezidents Vladimirs Jakuņins. Ziņas valsts amatpersonas deklarācijā Valsts ieņēmumu dienestam jānorāda par stāvokli, kāds tas ir līdz iepriekšējā gada 31. decembrim, bet Magoņa svinības notika šā gada 14. martā, piebilst laikraksts.

Jau vēstīts, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu pret Magoni par kukuļa lielā apmērā piedāvājuma pieņemšanu. Patlaban Magonis atrodas apcietinājumā.

Kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) iepirkumu. Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka iespējams, Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā LDz RSS nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

KNAB 6. augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā, un viņš aizturēts, ar automašīnu atgriežoties no Igaunijas. LDz vadītājs no amata 7. augustā tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas.

"Lursoft" informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003.līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!