Foto: LETA

2020. gada maijā, salīdzinot ar 2019. gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 6,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, un to ietekmēja produkcijas apjoma kritums apstrādes rūpniecībā – par 7,4%. Savukārt neliels produkcijas apjoma pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,3%.

Maijā apstrādes rūpniecībā joprojām bija jūtama Covid-19 negatīvā ietekme, kuras rezultātā samazinājās vai tika atcelti produkcijas pasūtījumi un piegādes, kā arī ierobežojumu dēļ saruka kravu pārvadājumu apjoms, kas savukārt ietekmēja izejvielu pieejamību un ražošanas procesus uzņēmumos. Covid-19 kā ražošanas apjoma samazinājuma iemeslu minēja 95 jeb 6,7% apsekoto uzņēmumu un vēl 15 rūpniecības uzņēmumos maija mēnesī nenotika ražošana dīkstāves dēļ.

Produkcijas izlaide samazinājās gandrīz visās apstrādes rūpniecības nozarēs, tai skaitā divās no trim, pēc īpatsvara nozīmīgākajās nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 2% un 6,8%). Vislielākais ražošanas apjoma kritums bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (automobiļu detaļu un piederumu ražošana, kas sevī ietver dažādas automobiļu sastāvdaļas) – par 45,2%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 36%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 28,9%, dzērienu ražošanā – par 24,9%, apģērbu ražošanā – par 22,9% un mēbeļu ražošanā – par 21,6%.

Ražošanas apjoma kāpums bija pēc īpatsvara lielākajā nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles – par 2,6%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 8%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 9,3% un citu transportlīdzekļu ražošanā.

2020. gada maijā, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,9%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 23%.

2020. gada maijā, salīdzinot ar 2019. gada maiju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 7,7%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 5,5% un eksportā – par 9% (tai skaitā eirozonā – par 12,3%, ārpus eirozonas – par 6%).

2020. gada maijā, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,7%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,5% un eksportā – par 1,4% (tai skaitā eirozonā – par 4,6%, bet ārpus eirozonas bija pieaugums par 1,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!