Foto: Publicitātes foto

Pēdējā gadā mājokļu tirgus ir piedzīvojis straujas izmaiņas – vēl gada sākumā pārdevēji bijuši tie, kas tajā noteikuši toni, bet šobrīd nosacījumu diktē pircēji, ziņo nekustamā īpašuma kompānija "Latio"

Tā īpaši atzīmē, ka lielā piedāvājuma dēļ gan sērijveida dzīvokļu, gan jauno projektu segmentos pircēji šobrīd atrodas unikālā pozīcijā un var noslēgt izdevīgus darījumus, kas sniegs ieguvumus nākotnē.

Analizējot tirgus tendences oktobrī, kompānija secina, ka darījumu tempi mājokļu tirgū kļuvuši mērenāki. Palielinājies vidējais dienu skaits, kurā īpašumi tiek realizēti, kā arī samazinājies to darījumu īpatsvars, kuros dzīvokļi realizēti par tirgum neatbilstošām cenām. Vienlaikus, neraugoties uz nestabilo ekonomisko situāciju, tirgus nav apstājies, darījumi notiek. Novērojams gan, ka pircējiem šobrīd ir dominējošā loma darījumu norisē. Mājokļu tirgū vairs nav piespiedu vairāksolīšanas apstākļi, kas aizvien saglabājas lauksaimniecības zemju un meža īpašumu segmentos, akcentē "Latio".

Pārdevējiem zudušas "monopola" iespējas, stāstot, ka uz īpašumu gaida vēl vairāki pircēji, tādējādi mākslīgi paaugstinot īpašuma vērtību. Turklāt vēl pirms pusgada cilvēki bija spiesti pirkt arī to, kas neatbilda viņu gaidām pilnībā, bet šobrīd piedāvājumā parādās arī augstvērtīgi un kvalitatīvi īpašumi par atbilstošām tirgus cenām. Tā kā šie nav pateicīgi apstākļi spekulatīviem vai impulsīviem darījumiem, pircēji kļūst arī prasmīgāki, izvērtējot īpašumu potenciālo ienesīgumu, atzīmē kompānija.

"Klientiem pirms gala lēmuma pieņemšanas patlaban stingri rekomendējam pašiem veikt aprēķinus vai izmantot ekspertu zināšanas, lai noteiktu, cik riskanti ir iegādāties konkrēto īpašumu. Vai ienākumu samazināšanās gadījumā būs iespējams turpināt atmaksāt aizdevumu? Tāpēc piedāvājam apskatīt iecerēto pirkumu arī kā ieguldījumu, kas potenciāli var dot ienesīgumu no iespējamās īres vai nomas. Princips ir gaužām vienkāršs:
• ikmēneša kredīta maksa < potenciālā īres maksa,
• mājokļa kredīta likme < izīrēšanas ienesīguma likme.

Tādējādi, ja atrasts iecerētais mājoklis, kam banka ir gatava izsniegt kredītu, turklāt objekta ienesīguma likme no varbūtējās izīrēšanas pārsniedz kredīta procentu gada likmi, pircējs var būt gana drošs par savu finansiālo stabilitāti jebkuros apstākļos un nelaist garām labu darījumu," skaidro "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva.

Trešajā ceturksnī saglabājies ievērojami augsts sērijveida dzīvokļu piedāvājums – 55% kāpums salīdzinājumā ar šī gada pirmo ceturksni. Tas sekmējis šī segmenta nelielu cenu lejupslīdi, Rīgas apkaimēs cenai noslīdot vidēji par 2%. Tendence gan neattiecas uz vienistabas dzīvokļu piedāvājumu. Gluži pretēji – augstā pieprasījuma dēļ šo īpašumu cenas šī gada pirmajā ceturksni piedzīvojušas 1,3% pieaugumu, bet trešajā ceturksnī kāpušas jau vidēji par 2,6%.

Apkopotie dati par jauno projektu mājokļu piedāvājumu pirmreizējā tirgū rāda, ka gada laikā šī segmenta īpašumu cenas augušas vidēji par 16%. Pirmajā ceturksnī vidējā cena šādam mājoklim darījumos bija 2120 eiro/m2, bet šobrīd tā sasniedz jau 2470 eiro/m2, bet sludinājumos pat 2990 eiro/m2, tādējādi iespējamu cenu lejupslīdi šajā segmentā pašlaik nav pamata prognozēt. Vienlaikus oktobrī piedzīvots arī lielākais jauno projektu īpašumu piedāvājuma kāpums – oktobra beigās piedāvājumā pieejami bijuši jau 1121 dzīvokļi. Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro, piedāvājums šajā segmentā pieaudzis par 38%.

Nozares ekspertu viedokļi, vai ir labākais laiks jauna īpašuma iegādei, šobrīd atšķiras, "Latio" atgādina,, ka mājoklis ir ilgtermiņa ieguldījums, un, pat, ja tuvāko mēnešu laikā būs īpašumu cenu lejupslīde, 10-20 gadu griezumā tas ir nebūtiski. Turklāt jāņem vērā augstie inflācijas rādītāji. Ilgākā laika perspektīvā pašreizējie pircēji varētu izrādīties ieguvēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!