Foto: LETA

Veikalu "IKI" un "Cento" apsaimniekotājs "Palink" ir finansiāli pilnīgi atkarīgs no māteskompānijas Lietuvas "Palink", pastāstīja bijusī "Palink" maksātnespējas administratore Gundega Rozmisa.

Viņa uzsvēra, ka, sākot darbu uzņēmumā kā "Palink" maksātnespējas administratore, viņa tomēr pieņēma lēmumu "Palink" darbību turpināt. Turklāt viņa noraidīja pārmetumus par nepamatotu "Palink" maksātnespējas procesa izmaksu palielināšanu. "Vēlos pievērst uzmanību tam apstāklim, ka pieņēmu lēmumu turpināt "Palink" komercdarbību pilnā apmērā, un parādnieka mātesuzņēmuma "Palink" pārstāvim tika izskaidrota nepieciešamība iesaistīt procesā advokātus, revidentus un personālu, un tika konceptuāli saskaņota šo pakalpojumu paredzamo izmaksu iekļaušana maksātnespējas procesa nodrošināšanas izmaksās. Iebildumi netika izvirzīti, uzsverot nepieciešamību nodrošināt maksātnespējīgā "Palink" darbības nepārtrauktību," norādīja maksātnespējas administratore.

Vienlaikus Rozmisa atzina, ka "Palink" darbinieki nav vēlējušies ar viņu sadarboties. "Šā gada 5.janvārī "Palink" bija aptuveni 300 kreditoru, un man zināmie "Palink" darbības apmēri bija tik būtiski, ka jebkurš kļūdains manis pieņemts lēmums varētu novest pie zaudējumiem parādniekam un tā kreditoriem. Jāņem vērā tas, ka parādnieka darbinieki demonstratīvi nevēlējās sadarboties ar administratoru un līdz pat 2012.gada 18.janvārim pārstāvji nespēja iesniegt skaidras naudas apgrozījuma pārskatu par periodu no šā gada 1.janvāra, izskaidrojot to ar parādnieka un bankas sistēmu darbības traucējumiem, kas būtiski kavēja 2012.gada janvārī inkasēto skaidras naudas līdzekļu kustības pārbaudi un kontroli. Šāda rīcība radīja priekšstatu par parādnieka vēlmi neatklāt administratoram parādnieka patieso finanšu stāvokli," klāstīja maksātnespējas administratore.

Tomēr Rozmisa sacīja, ka no 2012.gada 11.janvārī iesniegtā parādnieka bilances projekta izriet, ka parādnieka aktīvos iekļauta nemateriālā vērtība aptuveni 22,3 miljonu latu vērtībā, bet parādnieka uzkrātie zaudējumi sasniedz aptuveni 30 miljonus latu. "Vienlaikus bilances dati liecināja par parādnieka pilnīgu finansiālu atkarību no mātessabiedrības "Palink"," klāstīja maksātnespējas administratore.

Saskaņā ar viņas teikto norādītie apstākļi kopumā noteica nepieciešamību operatīvi piesaistīt maksātnespējas procesa efektīvai un likumīgai nodrošināšanai speciālistus – gan zvērinātu revidentu, gan neatkarīgu finanšu lietpratēju, advokātus un citus speciālistus, sadalot viņu vidū konkrētas funkcijas maksātnespējas procesa nodrošināšanai.

Vienlaikus Rozmisa pavēstīja, ka "Palink" pārstāves Daces Zundures apgalvojums, ka no "Palink" kontiem tika apmaksāti dažādi rēķini, kuri ir grūti izsekojami un kuriem nav pamatojošu dokumentu, nav patiess. "Manā rīcībā ir visi speciālistu sagatavotie atzinumi un veikto darbu pārskati, par ko ir arī veikta samaksa. Tas, ka Zundures rīcībā nav minēto dokumentu, ir tikai pašsaprotami, jo šādi dokumenti un atzinumi tiek gatavoti konkrēti administratoram maksātnespējas procesa ietvaros un administratora pienākums nav minētos dokumentus nodot parādnieka pārstāvju rīcībā," paskaidroja administratore.

Tāpat viņa apliecināja, ka pēc "Palink" maksātnespējas procesa pasludināšanas līdz brīdim, kad Augstākās tiesas Senāts rīcības sēdē nolēma apturēt uzņēmuma maksātnespējas procesu, "Palink" pārstāvju publiskotie paziņojumi par protesta iesniegšanu Senātā par maksātnespējas procesa pasludināšanu un izteiktās prognozes par, viņuprāt, sagaidāmo Senāta spriedumu nekādi neietekmēja Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 5.janvāra sprieduma likumīgo spēku. "Līdz ar to tiesas ieceltajam administratoram nav tiesību nepildīt Maksātnespējas likumā noteiktās maksātnespējas administratora funkcijas un pienākumus un neīstenot likumā noteiktās administratora tiesības, paļaujoties vien uz parādnieka pārstāvju izteiktu paredzējumu, ka tiesas spriedums maksātnespējas lietā tiks vai varētu tikt atzīts par prettiesisku un atcelts," uzsvēra maksātnespējas administratore.

Rozmisa arī norādīja, ka Senāta rīcības sēdes lēmums apturēt "Palink" maksātnespējas procesu nenozīmē, ka process ir izbeigts un administrators atcelts. Kasācijas instances sēde noteikta tikai 7.martā.

Jau ziņots, ka Senāts marta sākumā lems, vai atcelt spriedumu, ar kuru pasludināts "Palink" maksātnespējas process.

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 5.janvārī nolēma pasludināt "Palink" par maksātnespējīgu.

Tiesā ar maksātnespējas pieteikumu vērsās privātpersona Sergejs Guščins, kuram cedētas atsevišķas būvkompānijas "Landekss" prasījuma tiesības pret "Palink". "Palink" kategoriski noraidīja jebkādas "Landekss" prasības un pauda uzskatu, ka nav nekāda tiesiska pamata pirms galīgā tiesas lēmuma minētajā strīdā izvirzīt apgalvojumus, ka "Palink" nav izpildījis parādsaistības pret "Landekss" vai tā cesionāriem.

Savukārt "Landeksa" pārstāvji norādīja, ka "Palink" ilgstoši nav norēķinājies ar trešajām pusēm par to padarīto darbu.

2010.gadā "Palink" strādāja ar 72,97 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās vairāk nekā divas reizes un bija 3,081 miljons latu, liecina "Lursoft" datubāzē publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

"Palink" ir dibināts 2003.gadā, un tā pamatkapitāls ir 60 miljoni latu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Lietuvas uzņēmums "Palink".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!