Foto: F64

Malkas un papīrmalkas realizācijas cenu līmenis joprojām ir zems, pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Kristaps Klauss.

Vienlaikus viņš piebilda, ka ir vērojamas arī atsevišķas pozitīvas tendences. "Lai gan malkas un papīrmalkas realizācijas cenas joprojām uzņēmēju skatījumā ir sliktas, proti, cenu līmenis ir zems, vērtīgajiem produktiem vasarā cenas ir sākušas kāpt," sacīja Klauss.

Viņš teica, ka ne visi uzreiz, taču pakāpeniski arvien vairāk uzņēmumu cenu lapās pie krautuvēm redzams cenu kāpums.

Jau vēstīja, ka pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2019. gada pirmā pusgadā Eiropas kokmateriālu tirgū bija netipiski augstas cenas. Taču 2019. gada otrajā pusgadā apaļkoku iepirkumu cenas būtiski noslīdēja uz leju, neraugoties uz to, ka siltās un mitrās ziemas ietekmē bija daudz grūtāka un dārgāka mežizstrāde.

Kokmateriālu cenu kritums bija skaidrojams ar to, ka produkcijas piegādātāji bija spiesti konkurēt ar kaitēkļu bojātas koksnes pieplūdi un lētākām izejvielām Zviedrijā, Vācijā un Čehijā, kas radīja arī pārprodukciju vairāku preču segmentos.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000. gada augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!