Foto: LETA

2020. gada martā, salīdzinot ar 2019. gada martu, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir samazinājies par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir samazinājies par 1,7%, eksportētajai produkcijai par – 1,6%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājušās par 2,4%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 1,0%.

Būtiskākā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

2020. gada martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā nemainījās. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 0,2%, bet eksportētajai produkcijai samazinājās par 0,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis saruka par 0,3%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm pieauga par 0,1%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, kā arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Cenu pazeminošā ietekme bija elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 600 uzņēmumu, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,4 tūkstošiem cenu, no tām 1,3 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,1 tūkstotis par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Pārskatu par ražotāju cenām rūpniecībā par martu iesniedza 98,5% uzņēmumi, kopējais datu imputāciju skaits būtiski neatšķiras no iepriekšējiem periodiem un kopējais ražotāju cenu indekss rūpniecībā atbilst kvalitātes prasībām un ir uzskatāms par ticamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!