Foto: Publicitātes foto
SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO) sadarbībā ar SIA "Tomra Collection Latvia" un tirgotājiem Mārupē un Ķekavā uzstādījis depozīta sistēmas āra kioskus, kuros, sākot no 2022. gada 1. februāra, iedzīvotāji varēs nodot tukšos depozīta iepakojumus. Kopumā Latvijā paredzēts uzstādīt līdz 200 āra kioskus, kas atradīsies tirdzniecības vietu tiešā tuvumā.

Pirmie kioski uzstādīti "Maxima" XX veikala teritorijā Mārupē (Pededzes iela 1) un Ķekavā (Rīgas iela 22), kur šobrīd norit jaunā "Rimi" veikala būvniecība. Lai atvieglotu iepakojumu nodošanas procesu tai iedzīvotāju daļai, kuru mājsaimniecībās ikdienā tiek patērēts liels iepakoto dzērienu daudzums, kioskos atradīsies viens vai pat divi lieljaudas taromāti.

Paredzēts, ka kioskos varēs nodot arī lielu apjomu ar dzērienu iepakojumiem, tāpēc tiem varēs piekļūt ar auto, kā arī tiks nodrošināta iespēja nodot tukšos iepakojumus ārpus tirdzniecības telpām, lai neveidotos rindas, sola "Depozīta Iepakojuma Operators". Kioskus plānots izvietot vietās, kur jau atrodas vairākas tirdzniecības vietas – tādējādi vairāki tirgotāji varēs saviem pircējiem nodrošināt vienu kopīgu depozīta pieņemšanas punktu.

"Kioski būs ērts iepakojumu nodošanas veids, īpaši lielāka skaita iepakojumu atgriešanai, un tie kļūs par pieprasītu pieturas punktu pa ceļam uz veikalu. Tādēļ aicinu visas kiosku novietošanas procesā iesaistītās puses – tirgotājus un pašvaldību būvvaldes – nodrošināt raitu sadarbības procesu kiosku novietošanas saskaņošanā, lai jau nākamā gada februārī depozīta sistēma varētu uzsākt savu darbību ar pilnu jaudu," komentē SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Šobrīd operators ir pabeidzis līgumu slēgšanas procesu par taromātu nodrošināšanu un depozīta iepakojuma automatizētu pieņemšanu. Līgumi noslēgti ar visiem tirgotājiem, kuri izvēlējušies depozīta sistēmas darbības sākumposmā – 2022. gada 1. februārī – iepakojumu pieņemt automātiski, izmantojot DIO nodrošinātos taromātus. Tie tirgotāji, kuri laicīgi nepieteicās iepakojumu automātiskai pieņemšanai, depozīta sistēmas sākumposmā iepakojumus pieņems manuāli vai taromātus iegādāsies paši, taču tirgotāji ar atbilstošu prognozēto atpakaļ atdoto iepakojuma apjomu var turpināt pieteikties taromātiem arī turpmāk. "Zināmākais tirgotājs, kurš pagaidām ir atteicies sadarboties ar SIA "Depozīta Iepakojuma Operators", ir veikalu tīkls "Beta" – šī veikala klientiem depozīta iepakojuma nodošana no 2022. gada 1. februāra, iespējams, nebūs pieejama, un tādā gadījumā tā būs likuma prasību neizpilde ar atbilstošām sekām," uzsver Stūrītis.

Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (līdz 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kas reģistrēts Depozīta sistēmas reģistrā, kā arī iepakojums būs iztukšots.

"Depozīta iepakojuma operators" pamatkapitāls ir 124 500 eiro, un tā tika izveidota 2020.gada jūnijā. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (18%), "Coca-Cola HBC Latvia" (18%),"Latvijas Mazumtirgotāju Biedrība" (9,6%), Akciju sabiedrība "Aldaris" (12%), "Cēsu alus" (12%), "Cido grupa" (12%) un AS "PET Baltija" (12%), " Latvijas Alus Darītāju Savienība" (6%), liecina "Lursoft" pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!