Foto: Publicitātes foto

Atklāta viena no vērienīgākajām jaunbūvēm Mārupes novadā – jaunā pirmsskolas izglītības iestāde “Zīļuks”, informē Mārupes novada pašvaldība.

Mārupes novada pašvaldības jaunā bērnudārza būvniecības kopējās izmaksas ir 11,9 miljoni eiro, no tiem 4,6 miljoni eiro ņemti kā aizņēmums Valsts kasē, bet 7,3 miljoni ir pašvaldības budžeta līdzfinansējums.

Ņemot vērā augstos dzimstības rādītājus, ik gadu vairāk nekā 60% Mārupes novada pašvaldības budžeta līdzekļu tiek novirzīti izglītības jomai. Jaunais bērnudārzs ar 384 vietām būs būtisks ieguldījums pašvaldības izglītības sistēmas kapacitātes paaugstināšanā, uzsver pašvaldībā.

Mārupes novada pašvaldības izpilddirektors Kristaps Ločs norāda: "Jaunā bērnudārza projekts ir īpašs ar to, ka tajā izmantotas būvniecības tehnoloģijas, kas ļaus šo ēku saukt par gandrīz nulles enerģijas ēku, nodrošinot vienlaikus arī ēkas kvalitāti un ilgmūžību."

Tas būs lielākais bērnudārzs novadā – teritorijas kopējā platība ir 3,4 ha, savukārt, ēka ir 6200 m2 liela.

Ēkā iekārtotas 18 grupiņu telpas, kā arī plašas telpas kopīgām aktivitātēm – multifunkcionāla zāle saviesīgiem pasākumiem, ēdamzāle, telpas sportam un mūzikas apguvei, telpas administrācijai.

Bērnudārza ēkas arhitektūras koncepta pamatā ir Margaritas Stārastes pasakas "Zīļuks" tēma, kas atainojas ēku kompleksa izvietojumā, simboliski iezīmējot mazā cilvēka līkumoto ceļu pretī zināšanām. Īpašs akcents ir ēkas iekšpagalmā izveidotā "zaļā klase", kuru no visām pusēm ieskauj stiklotās sienas.

Ar dažādiem oriģināliem risinājumiem labiekārtota jaunās izglītības iestādes teritorija. Mazajiem mārupiešiem tiks piedāvāti ergonomiski un daudzfunkcionāli rotaļu laukumi, kuros pieejamas kāpelējamās un virvju atrakcijas, slidkalniņi, līdzsvara trases, šūpoles un citas konstrukcijas bērnu motoro iemaņu un kustības spēka attīstībai. Ierīkots futbola laukums, sajūtu taka un arī miniatūra pilsētiņa.

Jaunmārupes bērnudārzs būs viena no energoefektīvākajām pašvaldības jaunbūvēm novadā, tā plašo telpu apsildi nodrošinot ar zemes siltumsūkņiem no 24 urbumiem 100 metru dziļumā. Paredzēts, ka zemes siltumsūkņi spēs apsildīt plašo ēku pie āra temperatūras līdz pat mīnus 20 grādiem, un tikai nepieciešamības gadījumā tiks ieslēgta gāzes apsildes sistēma. Sarēķināts, ka, neskatoties uz lielākiem ieguldījumiem šādas apkures sistēmas izbūvē šobrīd, 15 gadu periodā tiks ietaupīti ap 100 tūkstoši eiro. Plānots nākotnē uzstādīt arī saules paneļus gan elektrības iegūšanai, gan siltā ūdens uzsildīšanai.

Jaunās ēkas būvdarbus veikusi SIA "Velve". Ēku projektēja SIA "Arhitekta G.Vīksnas birojs", bet būvuzraudzību īstenoja SIA "Marčuks".

Bērnudārza būvniecība realizēta būvniecības informācijas modelēšanas (BIM) vidē, sniedzot iespēju daudz ātrāk un kvalitatīvāk sagatavot un realizēt būvprojektu. Izveidotais digitālais 3D modelis, kurā iekļautas visas komunikācijas, tiks izmantots arī ēkas turpmākajā apsaimniekošanā. Pirmais BIM vidē realizētais pašvaldības projekts bija pagājušajā gadā atklātais Mārupes pamatskolas jaunais korpuss, tāpat, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, izstrādāts arī Mārupes Mūzikas un mākslas skolas pārbūves projekts, kura realizācija uzsākta šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!